Tudomány-Tech

Úgy tűnik, a gombák is beszélgetnek egymással

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 7:49

A legbonyolultabb „mondatokat” a korhadó fákon élő hasított lemezű gombák generálták. 

A Guardian számolt be arról az új kutatásról, amelyben a gombák egymásnak küldött elektromos jeleinek matematikai elemzésével olyan mintákat azonosítottak, amelyek feltűnő szerkezeti hasonlóságot mutatnak az emberi beszéddel.

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a gombák elektromos impulzusokat vezetnek át hosszú, föld alatti fonalas struktúráikon, az úgynevezett hifákon keresztül – hasonlóan ahhoz, ahogy az idegsejtek információt továbbítanak az emberi testben. Az impulzusok tüzelési sebessége megnő, amikor a fát emésztő gombák hifái érintkezésbe kerülnek a fával, ez pedig felveti annak a lehetőségét, hogy a gombák ezt az elektromos „nyelvet” használják arra, hogy a táplálékkal vagy sérüléssekkel kapcsolatos információkat juttassanak el önmaguk távoli részeihez vagy a hifákhoz kapcsolódó partnerekhez, például fákhoz.

Andrew Adamatzky, a Nyugat-Angliai Egyetem professzora számítástechnikai laboratóriumában négy gombafaj – enoki, hasított lemezű, szellem- és hernyógomba – által generált elektromos tüske-mintázatait elemezte. „Nem tudjuk, hogy van-e közvetlen kapcsolat a gombák tüske-mintázatai és az emberi beszéd között. Lehetséges, hogy nem” – mondta Adamatzky. „Másrészt sok hasonlóság van a különböző osztályokhoz, családokhoz és fajokhoz tartozó élő szubsztrátumok információfeldolgozásában."

A Royal Society Open Science folyóiratban publikált kutatás megállapította, hogy ezek a tüskék gyakran tevékenységsorokba csoportosultak, amelyek legfeljebb 50 szóból álló szókészletekre emlékeztetnek, ezeknek a „gombás szócsoportoknak” az eloszlása ​erős egyezést mutat az emberi nyelvével. A legbonyolultabb „mondatokat” a korhadó fákon élő hasított lemezű gombák generálták. 

Adamtzky szerint az elektromos aktivitás legvalószínűbb oka a gombák integritásának megőrzése, hasonlóan a farkasok üvöltéséhez, amely hozzájárul a falka biztonságához. „Van egy másik lehetőség is – nem mondanak semmit” – mondta. Szerinte elképzelhető, hogy a jelenség az osztódó micéliumcsúcsokkal van összefüggésben, véletlennek azonban semmiképpen nem tartja.

Korábban más típusú pulzáló viselkedést is feljegyeztek a gombahálózatokban, például a tápanyag-transzportnál megfigyelt pulzálást, amelyet valószínűleg a gombák ritmikus növekedése okoz.

Az új tanulmány az általunk talált tápanyag-impulzusokhoz hasonló frekvenciájú elektromos jelek ritmikus mintázatait észlelte 

– mondta Dan Bebber, az Exeteri Egyetem docense, a Brit Mikológiai Társaság gombabiológiai kutatóbizottságának tagja. Hozzátette: bár érdekes, a nyelvként való értelmezés kissé túl lelkesnek tűnik, és sokkal több kutatást, illetve a hipotézisek kritikus tesztelését igényelné, mielőtt meglátnánk a „gomba” nyelvet a Google Fordítóban.

Nyitókép: Athanasios Gioumpasis / Getty Images

#Tudomány-Tech#gomba#kommunikáció

Címlapról ajánljuk