Tudomány-Tech

A börzsönyi hiúz nappal is megmutatta magát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 1. 6:51

A gyönyörű, de mára sajnos nagyon ritka macskaféle ragadozó március 20-án vonult el méltóságteljesen egy kameracsapda előtt.

Ilyen az élet. Van, hogy hónapokig nincs észlelés a kameracsapdák előtt, azonban most tavasszal aktívak féltett vadjaink. Ezúttal ismét a hiúz tette tiszteletét

– ezzel a kommentárral tettek közzé kedden egy újabb videót a Börzsönyi Természetvédők Facebook oldalán. A videón feltehetően ugyanaz a hiúz látható, aminek felbukkanásáról március közepén már beszámoltunk, egy éjszakai vadkamerás felvétel alapján. Akkor a természetvédők azt közölték, hogy februárban már kétszer is feltűnt a macskaféle ragadozó a Börzsönyben.

A most közzétett, tíz másodperces felvétel március 20-án, reggel 6 óra 40 perckor készült, és különlegessége, hogy az erdőbe kihelyezett automata kamera nappal, mozgás közben érte tetten a nagyjából egy méteres testhosszúságú állatot. A kissé fagyos (mínusz 2 fokos) szerda reggelen a hiúz balról jobbra halad egy bükkerdő nyiladékában, egy ponton megáll, balra néz, majd tovább baktat.


Az európai hiúzfajok közül Magyarországon a kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathica) őshonos. A nagy, sűrű erdőket kedveli, különösen akkor, ha az erdő sziklás tisztásokat is rejt, írja róla  Wikipédia. Napjainkra a vadászat és a ritkuló erdők miatt Magyarország hiúzállománya katasztrofális mértékben megritkult, emiatt fokozottan védett faj. Természetvédelmi szakemberek szerint a Kárpátok északi része felől az utóbbi időben több példány is betelepült, illetve átjár a magyar határon.

Nyitókép: Ferenczi Balázs/Börzsönyi Természetvédők/Facebook

#Tudomány-Tech#tudomány#természetvédelem#börzsöny#hiúz

Címlapról ajánljuk