Tudomány-Tech

Kínában mesterséges anyaméhet és magzatokat felügyelő robotdadusokat fejlesztenek

Dévai LászlóDévai László

2022. március 29. 8:41

A terhesség terhét vennék le a nők hátáról.

Kínában egy olyan rendszert fejlesztettek ki kutatók, amely képes mesterséges méhben növekvő embriók gondozosárára – írja az Independentre hivatkozva a LadBible. A kutatók az eredményeiket a Journal of Biomedical Engineering folyóiratban tették közzé. A fejlesztők célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan rendszert, ami tehermentesíti az embereket.

Ha minden jól megy, akkor a párok a jövőben úgy vállalhatnak gyereket, hogy a nőknek nem kell teherbe esniük.

A kutatás szerint a rendszer képes lesz sokkal hatékonyabban gondozni az embriókat, így a mesterséges méhben növekvő magzatok sokkal egészségesebben fejlődhetnek majd, mint a természetes anyaméhben. A kutatók szerint az új technológia segítene részletesebben feltérképezni az embrionális fejlődés különböző szakaszait, képesek lehetnénk akár gyógyítani is a veleszületett rendellenességeket.

Jelenleg a terhesség 22. heténél korábban születetteknek alig van esélye a túlélésre, a 23. héten születettek nagy része pedig maradandó károsodásokkal lesznek kénytelenek együtt élni. A kínai szakemberek szerint az anyaméhet utánzó lezárt biozsák segítheti a koraszülöttek túlélését vagy az életminőségük javítását.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Tudomány-Tech#mesterséges méh#dadus#robotdadus#méh#kína#fejlesztés

Címlapról ajánljuk