Tudomány-Tech

Betiltották az Instagramot Oroszországban? Máris itt a Rossgram!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 18. 19:48

Napokon belül indul a letiltott Instagram orosz klónja. A Rossgram Oroszország bármely pontjáról elérhető lesz, ígérik a fejlesztők.

Orosz fejlesztők azon dolgoznak, hogy a mielőbb elérhető legyen az Oroszországból kitiltott Instagramot helyettesítő képmegosztó. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, pár nappal ezelőtt a Roszkomnadzor nevű orosz médiahatóság elrendelte nemcsak a Facebook, de az anyavállalathoz, a Metához tartozó Instagram blokkolását is. Emiatt rengeteg orosz influenszer arra panaszkodik, hogy bevétel nélkül maradtak, ugyanis sokan éltek nem is rosszul az instagramos hirdetésekből, partnerségekből.

A Reuters szerdán adta hírül, hogy egy orosz vállalkozás gőzerővel fejleszti az Instagram orosz alternatíváját, a Rossgram névre keresztelt alkalmazást, amivel az Instagram által hátrahagyott űrt szeretnék betölteni.

„Társam, Kirill Filimonov és fejlesztőcsoportunk már felkészült erre a fordulatra, és úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk ki a lehetőséget, hogy létrehozzuk a honfitársaink által kedvelt és népszerű közösségi hálózat orosz analógját” – írta Alekszandr Zobov, a kezdeményezés PR-igazgatója a VKontakte közösségi hálózaton. A Zobov által a Vkontaktén megosztott screenshot  alapján azt lehet mondani, hogy a Rossgram színsémája és elrendezése erősen hasonlít majd az Instagramra.

A Rossgram honlapja szerint a leendő app Oroszország bármely pontjáról elérhető lesz, használatához nem szükséges VPN titkosító hálózat, amivel jelenleg rengeteg orosz él, hogy használni tudják az Oroszországban blokkolt nyugati tartalmakat.

Az új szolgáltatás a tervek szerint március 28-án indul, és olyan kiegészítő funkciókkal is rendelkezik majd, mint például a csoportos finanszírozás és az egyes tartalmakhoz való fizetős hozzáférés. A Rossgrammal kényelmesen lehet majd blogolni, barátokkal csetelni, vállalkozásokat futtatni vagy saját projekteket kezelni, olvasható a leírásban.

Hogy sikerül-e tartani a március 28-ai indulást, nem egyértelmű, a honlap szerint a fejlesztők jelenleg is befektetőket, szponzorokat keresnek. Az sem világos, hogy mennyire sikerülhet elterjeszteni az új applikációt, mivel az iPhone-okra és az androidos telefonokra sem lesz majd könnyű telepíteni. A Google március 10-én jelentette be, hogy korlátozza a Play appáruház hozzáférését Oroszországban, és hasonló hír érkezett az Apple App Store háza tájáról is. Ugyanakkor Oroszország saját fejlesztésű okostelefonjairól és a hozzájuk tartozó applikációkról meglehetősen keveset tudni, annyi bizonyos, hogy mostanáig nem volt számottevő piaci részesedésük.

Ami máris megnehezíti a dolgukat, hogy a Google Play áruházban megjelentek az első instaklón-klónok, legalábbis erre figyelmeztetnek a fejlesztők pénteki posztjukban a VK-n.

Nyitókép: Alekszandr Zobov/VK

#Tudomány-Tech#infotech#instagram#oroszország#orosz-ukrán háború#rossgram

Címlapról ajánljuk