Tudomány-Tech

Két kovidos kismamát mentettek meg műtüdő segítségével Szegeden

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 17. 5:47

A két nő decemberben szült, majd rögtön lélelgeztetésre szorultak. Februárig feküdtek kórházban, egyikük 25 napig volt műtüdőre kötve, gyermekeiket nemrég ölelhették csak magukhoz. 

Műtüdős kezeléssel mentettek meg két kismamákat a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai, ápolói, derül ki az SZTE szerdai híréből. A két kismama 2021 decembere és 2022. február elseje között feküdt kórházban, miután mindkettőjüknél súlyos tüneteket okozott a koronavírus-fertőzés. Életüket úgynevezett ECMO (extracorporeal membrane oxygenatior) géppel sikerült megmenteni.

Az egyik kismama 2021. december 7-én esett át a császármetszésen Békéscsabán, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai Covid-Intenzív Osztályra került. December 8-án állapota instabillá vált, ezért december 9-én a gyulai kórház kérésére Babik Barna professzor, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője és csapata, egy magukkal vitt ECMO géppel műtüdőre kapcsolták a fiatal édesanyát.

A súlyos állapotban lévő nőt később Szegedre szállították, ahol 25 napig tartott a műtüdős kezelése. Az édesanya 2022. január 18-án már jó állapotban került vissza a békéscsabai kórház intenzív osztályára. 2022. február elsején már haza is mehetett férjéhez és három gyermekéhez, akik közül a legkisebbet először ölelhette magához.

Ezzel párhuzamosan egy másik kismama január 3-án, ugyancsak császármetszéssel hozta világra gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán, ahonnan a helyi Covid-Intenzív Osztályra került. Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetőgépre tették. Január 5-én átvitték a kecskeméti kórházba, ahol a szegedi orvoscsapat segítségével műtüdőre helyezték, majd a szegedi klinikára szállították. A kismama kilencnapos ECMO kezelés, majd az azt követő 28 napnyi tradicionális lélegeztetési terápia, intenzív kezelés és ápolás után február elsején mehetett vissza a Kecskeméti Kórházba.

Babik Barna professzor és munkatársai számára a szakmai kihívás és siker mellett egyszerre volt felemelő és lelkileg megterhelő, hogy pácienseik kismamák voltak, és közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, mind a ketten a harmadik gyermeküknek adtak életet, akiket hosszú hetekig meg sem ismerhettek, írja az SZTE közleménye. A professzor azt is hangsúlyozta, hogy csapatmunka nélkül lehetetlen lett volna a szakmailag és logisztikailag is igen összetett eseteket sikeresen és szövődménymentesen meggyógyítani.

Nyitókép: Szegedi Tudományegyetem

#Tudomány-Tech#covid-19#műtüdő#kismama#szegedi tudományegyetem#tudomány

Címlapról ajánljuk