Tudomány-Tech

Szmogoszlató hangágyút tesztelnek lengyel tudósok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 20. 18:18

Az új eszköz a hanghullámok segítségével magasabbra nyomja a légkörbe a füstköd mérgező részecskéit.

 

Új fegyvert tesztelnek lengyel tudósok a szmog elleni küzdelemben, jelentette az AFP. A kísérleti eszköz nem más, mint egy konténer tetejére szerelt, jókora fordított kúp, amely hat másodpercenként hangos hangot ad ki. A kutatók szerint a speciális kialakítású, függőlegesen az ég felé célzó hangágyú az általa keltett hanghullámok segítségével a mérgező részecskéket magasabbra nyomja a légkörbe, így tisztítva a talaj közeli légrétegeket, enyhítve a lakosság légzésproblémáin.

A már szabadalmaztatott berendezést egy 4400 lakosú kisvárosban tesztelik. Kalwaria Zebrzydowska sok más kisebb településhez hasonlóan minden télen szmogban fuldoklik, amikor a fűtési szezon kezdetén a lakosok beindítják erősen légszennyező kazánjaikat. Lengyelország Európa egyik legszennyezettebb országa, az év legrosszabb időszakában több száz százalékponttal túllépi az uniós normákat.


A kutatók szerint az ágyújuk a hanghullámok létrehozásával segít csökkenteni a város levegőjében lebegő káros szilárd részecskék koncentrációját. A mérgező koromszemcsék így több száz méterrel magasabbra kerülnek, és a lakosokra ártalmatlanná válnak.

„Azt tapasztaltuk, hogy ha fél és egy órán át használjuk az ágyút, akkor két-három kilométeres körben 15-30 százalékkal csökken a légszennyezés” – mondta Dominik Grybos, a krakkói bányászati egyetem (AGH) kutatója, a készülék egyik ötletgazdája. A hangágyúzás hatása 1-3 óráig tart.

A kutatók most megpróbálják kiszámítani, hogy a szmog oszlatásához mennyi ideig és milyen gyakran kell hanglövéseket leadni az ágyúból. Kalwaria Zebrzydowska lakói a hanghatások ellenére támogatják a kísérleteket. „Nagyon erős itt a szmog. Nem tudjuk kiszellőztetni a lakásainkat, mert annyira büdös van. Szóval, ha ez segíthet, kísérletezzenek csak” – mondta Jolanta Walkowicz, egy 43 éves könyvelő, aki szerint a szerkezet hangja elviselhető, olyan mintha tűzijátékoznának.

Nyitókép: AGH

#Tudomány-Tech#lengyelország#szmog#légszennyezettség#hangágyú

Címlapról ajánljuk