Tudomány-Tech

Hihetetlenül különleges fekete gyémántot árvereznek el Dubaiban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 17. 15:31

Az Enigma a világ legnagyobb metszett gyémántja, egy 555,55 karátos (111,11 grammos) csiszolt fekete gyémánt, amit eddig nem láthatott a nagyközönség.

 

A Sotheby's aukciós ház hétfőn Dubajban bemutatta a február 3-i ékszeraukciójának legkülönlegesebb darabját: az Enigma névre keresztelt óriási csiszolt drágakövet.

Az Enigma egy 555,55 karátos (111,11 grammos) különlegesen metszett és csiszolt fekete gyémánt, és mint ilyen, 2006 óta a világ legnagyobbjának számít, megelőzve például a 530,4 karátos Cullinan I avagy Afrika Nagy Csillaga víztiszta gyémántot vagy az 545,65 karátos Golden Jubilee nevű sárgás-barna ékkövet.

„Az Enigma soha korábban nem volt nyilvánosan látható” – mondta Nikita Binani, a Sotheby's aukciósház londoni ékszerszakértője. A kiindulási árat meghatározták, azt azonban csak külön kérésre közlik az érdeklődőkkel, írja az MTI. „A gyémánt több mint két évtizede van a jelenlegi tulajdonosnál, aki nem kívánja felfedni kilétét” – tette hozzá Binani. Arról, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, családi örökség része volt-e, nincsenek információk.


A különleges formájú, aszimmetrikusan vágott és csiszolt fekete gyémántot (carbonado) most először mutatták be a nyilvánosság előtt. A hozzá hasonló, rendkívül kemény carbonado gyémántok egyedülálló színüket a szén polikristályos rácsában lévő szennyeződéseknek: a grafitnak és az amorf szénnek köszönhetik.

A carbonado gyémántok, így az Enigma kialakulására több hipotézis is létezik:

  • a Föld belsejében nagy nyomáson a szerves eredetű szén alakulhat át carbonado kövekké,
  • a Föld felszínén, a kéregbe csapódó meteoritok hatására képződhetnek,
  • urán és tórium spontán maghasadásának hatására is keletkezhetnek,
  • kialakulhattak 2-3 milliárd évvel ezelőtt felrobbant óriáscsillagok belsejében is,
  • de képződhetnek akár csillagközi térből érkezett aszteroidák becsapódása nyomán is.

A Sotheby's a reklám kedvéért a földönkívüli eredetet hangoztatja, mondván egy igazi csillagközi kincset árvereznek el február 3-án, Dubajban. Külön érdekesség, hogy az aukciós ház kriptovalutát is elfogad a győztes licitálótól az Enigma árverésén. Azt nem árulták el, mennyi lesz a kikiáltási ár.

Nyitókép: Ali Haider/EPA/MTI

#Tudomány-Tech#fekete gyémánt#carbonado#enigma#árverés#aukció#sotheby's#gyémánt

Címlapról ajánljuk