Tudomány-Tech

Okosabb, aki többet szexel? Vagy épp fordítva?

Balázs BarbaraBalázs Barbara

2022. január 10. 19:04

Hogyan hat szexuális életünk az agyra? Magasabb az IQ-ja annak, akinek intenzív a szexuális élete, vagy épp az alacsonyabb intellektus és a gyakori szex jár kéz a kézben? Néhány kutatási eredmény és szakértő segítségével kerestünk választ a nagy kérdésre.

A rendszeres szex sokféle testi-lelki előnye régi evidencia. Örömet okoz, párkapcsolaton belül fokozza a tagok közti intimitást és kötődést, és az elköteleződés mértékétől, a szex módjától függetlenül is pozitív hatással van a teljes emberi testre. Sőt akár az intelligenciára is.

Az sem újdonság, hogy minden fejben dől el, és hogy elménk az egyik legfontosabb erogén zónánk is egyben. Az viszont csak az elmúlt néhány évben derült ki, hogy agyunk és szexualitásunk között jóval komplexebb a kapcsolat, mint ahogyan azt korábban hittük. Míg eddig úgy tűnt, hogy a folyamat egyirányú – az agy hat a testre, és irányítja szexuális működésünket –, mára kiderült, hogy a mechanizmus összetettebb, és ami még fontosabb, kölcsönös lehet.

De hogyan hat szexuális életünk (elsősorban annak gyakorisága) az agyra? Okosabb, aki többet szexel? Vagy épp az alacsonyabb IQ és a gyakori szex jár kéz a kézben? Vagy a két dolognak az égvilágon semmi köze egymáshoz? Néhány kutatási eredmény és Csonka Balázs pszichológus, a SelfGuide pszichológiai műhely alapítójának segítségével kerestünk válaszokat.

Így okosodunk a szextől

Ha fizikai tevékenységként tekintünk rá, a szex bizony jót tesz az agynak. Épp úgy, mint minden más olyan aktivitás, amitől felszökik a pulzus, és javul a test vér- és oxigénellátása. Kutatások szerint azonban ennél többről is lehet szó. Egy a Maryland Egyetemen végzett vizsgálat tanúsága szerint a szex akár új idegsejtek termelődését is serkentheti, hosszabb távon pedig segíthet felvenni a harcot a memóriavesztéssel is. Bár az ilyen és ehhez hasonló állatkísérlet-alapú kutatások eredményei csak korlátozottan vonatkoztathatók az emberre, a megfigyelést más, emberek bevonásával készült egyetemi vizsgálat is alátámasztotta.

Több kutatás igazolja például, hogy egy az ún. agyi plaszticitás (vagyis az agyi struktúrák folyamatos újraszerveződése) szempontjából kiemelten fontos fehérje, a bdnf (brain-derived neurotrophic factor – agyi eredetű növekedési faktor) termelődése szorosan összefügg életmódunkkal. A legjobb az egészben, hogy termelődését nemcsak egészséges étrenddel, időszakos böjttel, mozgással és kiadós napfürdőkkel serkenthetjük, de akár szexszel is! A szex ráadásul kiválóan felvértez az egyébként memóriagyilkos stressz ellen is: szöuli szakemberek a szex és a stressz kognitív képességekre gyakorolt hatását vizsgálva arra jutottak, hogy a rendszeres szex akár az időskori demencia kockázatát is csökkentheti.

Orgazmus és Sudoku

Az orgazmus meglehetősen bonyolult biokémiai folyamatokban nyilvánul meg, amelyek nem hagyják érintetlenül az agyat sem. A Rutgers Egyetem munkatársai ezért mintegy 25 éven keresztül tanulmányozták a női orgazmust és annak az agyra gyakorolt közvetlen hatását. MRI készülékkel vizsgálódva az egyes tevékenységekhez kapcsolható agyi aktivitást arra jutottak, hogy orgazmus közben a női agyban mintegy 30 különböző terület mutat aktivitást. Kifejezetten imponáló ez az adat, főleg annak ismeretében, hogy az olyan memóriát fejlesztő tevékenységek, mint például a Sudoku vagy a különböző memóriajátékok, jellemzően sokkal lokálisabban és kisebb területre fejtik ki az élénkítő hatást. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a szex közben aktiválódó agyterületek nem mindegyike kognitív funkciókért felel, egy részük érzelmi és társas működéseink szabályozásához van csatornázva, a szerteágazóbb aktivitás egyik kulcsa épp ez lehet.

A szex rendkívül komplex jelenség: egyszerre mozgás, érzelem, kötődés, társas kapcsolódás és testi érzékelés – a keresztrejtvény meg csak keresztrejtvény.

Szex, örök élet, idegsejtek

A DHEA (dehidroepiandroszteron) a mellékvesekéreg által termelt hormonelőanyag, aminek az emberi egészségre, vitalitásra, libidóra és úgy általában az életerőre gyakorolt hatását évtizedek óta vizsgálják. Kutatók szerint kulcsszerepe lehet az egészség hosszú távú megőrzésében, sőt a különböző krónikus betegségek (cukorbetegség, szívbetegségek) megelőzésében, valamint az immunrendszer fitten tartásában is. Hogy hogyan jön ide a szex? Nemcsak úgy, hogy a DHEA a nemi hormonok előanyaga is, de azért is, mert bár mesterséges formában is be lehet vinni, ez nemcsak kockázatos, de kevéssé hatásos is, míg szex közben természetes módon fokozódik a termelődése. Mivel kutatások azt is igazolják, hogy a DHEA kulcsszerepet játszik az új idegsejtek létrejöttében, a szex közvetve segíti az agy könnyebb és gyorsabb újraszerveződését.

Eddig rendben: a szex így vagy úgy, de segíthet szellemileg is jobb karban lenni. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy van-e ellentétes irányú összefüggés. Igaz lehet-e, hogy a magasabb IQ-al rendelkező emberek szexuális élete is pezsgőbb?

Magasabb IQ, több szex?

Több jel utal arra, hogy nincs ilyen jellegű összefüggés, sőt elképzelhető, hogy épp fordítva áll a dolog. Bár egyes kutatások szerint a magasabb intellektus és a nagyobb libidó felnőttek körében sok esetben együtt jár, van olyan vizsgálat is, amely arra jutott, hogy az intelligensebbnek mért emberek jellemzően kevesebbet szexelnek, mint azok, akik inkább átlagos intelligenciával bírnak. Amerikai statisztikai adatok szerint a tinédzsereknél fennáll az összefüggés, hogy többet és korábban szexel, aki kevésbé intelligens.

Ezek az adatok önmagukban persze keveset mondanak el a szexuális szokásainkat befolyásoló egyéb tényezőkről, így nem árt óvatosan bánni velük. Nemcsak azért, mert szexuális életünk intenzitását egy sor tényező, például életkorunk, párkapcsolati státuszunk, önbizalmunk vagy épp vérmérsékletünk is befolyásolja, de azért is, mert a szex gyakorisága, korai elkezdése vagy épp a partnerek nagyobb száma egyáltalán nem biztos, hogy együtt jár a szexuális élettel való nagyobb elégedettséggel.

Mit mond minderről a szexuálpszichológus?

A címben feltett kérdéssel kapcsolatban meglehetősen bonyolult kép rajzolódik ki, egyértelmű válaszok biztosan nincsenek. Míg az intelligencia egy vonás szintű (genetikailag erősen meghatározott és az életünk során viszonylagos állandóságot mutató) tulajdonságunk, addig a szex gyakorisága rengeteg tényezőn múlik, nem elég hozzá pusztán a magasabb libidó (ettől még ugye nem biztos, hogy az ember partnert is talál), de önmagukban a fejlettebb társas készségek sem garantálják a szex gyakoriságát.

A legtöbb erről szóló tudományos eredmény közvetett, ami megmagyarázza az ellentmondásosságukat is. A magas intelligencia viszonylag megbízhatóan összefügg például a jobb társadalmi-gazdasági helyzettel, az egészséggel való törődéssel vagy éppen a személyiség nyitottságával, és ezek mindegyike jót tehet a szexnek. Az átlagtól bármelyik irányban jelentősebben eltérő intelligencia összefügghet ugyanakkor olyan társas nehézségekkel is, amelyek épp ebből az eltérésből fakadnak (vagyis az illető nehezen ért szót a nála intelligensebb vagy kevésbé intelligens többséggel), de az újabb kutatások egyre gyakrabban találnak összefüggést a szorongásos és hangulati zavarok magasabb előfordulási arányával is. Azt hinnénk, ezek kevésbé tesznek jót a szexnek, ami sok esetben így is van. Egy párkapcsolatban azonban, ahol a másik is hasonlóan intelligens, nem ütköznek ki ezek a nehézségek, ahogy a szorongásos feszültség oldásának is a szex lehet az egyik bevett módja.

Épp úgy benne van tehát a pakliban, hogy egy intelligens illető többet keres, ráadásul egészségesebb, mint hogy nehezebben ért szót a többiekkel, ráadásul borzasztóan szorong, az intelligencia azonban egyik esetben sem lesz közvetlenül hatással a szexuális életre. Ha megfordítjuk a kérdést, a válasz sokkal egyszerűbb: intelligensebbek biztosan nem leszünk a szextől, de a testünknek és lelkünknek (az agyműködést is ideértve) biztosan jót tesz.

Nyitókép: Jelenet az Annie Hall című filmből. Forrás: YouTube

 

#Tudomány-Tech#szex#agy#intelligencia#iq#intellektus#libidó

Címlapról ajánljuk