Tudomány-Tech

Itt a bizonyíték: a nőstény delfinek is élvezik a szexet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 10. 18:09

A friss anatómiai bizonyítékok szerint a nőstény palackorrú delfinek hüvelybemeneténél csiklóhoz hasonló szövetstruktúra található, amit rengeteg érzékelőideg sző át és képes merevedésre, azaz szexuális izgalom hatására vérrel telítődik. Szinte teljesen biztos, hogy célja az örömszerzés. 

A nőstény delfineknek is van a nők csiklójához hasonlóan működő szervük, írja a Phys.org a Current Biology című folyóiratban január 10-én megjelent tanulmányra hivatkozva. 

„A nőstény delfinek csiklója több olyan tulajdonsággal bír, amelyek arra utalnak, hogy a szerv célja az örömszerzés” – mondta Patricia Brennan, a massachusettsi Mount Holyoke College biológiai tudományok adjunktusa, a tanulmány első szerzője.

A delfinek rendkívül szociális tengeri emlősök. Egész évben szexelnek, ami a társas kötelékek kialakításának és fenntartásának egyik eszköze. Kutatók azt megfigyelték már korábban, hogy a delfin nőstények nemi szervében lévő klitoriszt közösülés közben, feltehetőleg szexuális izgalom elérése érdekében stimulálják. Arról is születtek már beszámolók, hogy egyes nőstények orrukkal, uszonyukkal dörzsölik egymás csiklóját. Az új kutatás során Brennan és munkatársai ezért úgy döntöttek, hogy közelebbről szemügyre veszik a delfincsiklót. 

A delfinek is tudják élvezni a szexet

Alaposan megvizsgálták 11 természetes úton elpusztult nőstény klitoriszát a merevedő testek megléte, alakja és kialakítása szempontjából. Azt is megnézték, hogy az idegrostok hogyan futnak végig a szöveteken. Az anatómiai vizsgálatok során megerősítést nyert, hogy a delfin nőstényeknek az emberéhez hasonló módon működő csiklójuk van.

Az emberi csiklóhoz hasonlóan a delfinek csiklójában is nagy kiterjedésű merevedési szövetek vannak, amelyek megtelnek vérrel

– mondta Brennan.

A merevedési szövet alakja megváltozik, ahogy az állatok felnőtté válnak, ami arra utal, hogy funkcionális szerepet kap. Kiderült az is, hogy a csikló teste nagy idegekkel és sok szabad idegvégződéssel rendelkezik közvetlenül a bőr alatt, amely ott sokkal vékonyabb, mint a szomszédos területeken. Az amerikai biológusok találtak továbbá az emberi nemi szervekben lévőkhöz hasonlító sejteket, amelyek részt vesznek a nemi öröm kialakulásában.

A delfincsikló szövettani képei illetve a szövetekben futó idegek mikroszkópos képei – Forrás: Patricia L.R. Brennan, Jonathan R. Cowart, Dara N. Orbach/Current Biology

Patricia Brennan szerint a delfinek merevedési szervei meglepően hasonlóak az emberek merevedési szerveihez. „Mivel a delfinek egész medencéje annyira különbözik az emberétől, meglepő volt látni, hogy mennyire hasonlóak a formák” – mondja. „A csiklótestben lévő idegek mérete is nagyon meglepő volt. Némelyikük átmérője nagyobb volt, mint fél milliméter”.

A kutatók megjegyzik, hogy eddig elég kevés tanulmány készült a csiklóról és a női szexuális örömökről, még az emberi csiklót sem írták le teljesen az 1990-es évekig.

Nyitókép: nemi izgalom elérése érdekében egymáshoz dörzsölődző delfinek – Fotó: Current Biology

 

#Tudomány-Tech#palackorrú delfinek#szex#biológia#klitorisz#csikló#delfin#örömszerzés

Címlapról ajánljuk