Tudomány-Tech

Pápaszemes pingvinek születtek a győri állatkertben, de a szüleik még nagyon rejtegetik őket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 16. 16:01

Új jövevényekkel gyarapodott nemrég a győri Xantus János Állatkert: két fióka lett az eredménye annak, hogy tavasz óta pápaszemes pingvineket is tartanak az intézményben, jelentették az RTL győri tudósítói.

A győri állatkertbe két külföldi állatkertből, Németországból és Olaszországból hoztak év elején egy-egy kisebb pingvincsapatot, nagyjából két tucat állatot. A két csapat hamar összeszokott, nem volt semmi gond velük, pedig gondozóik kezdetben attól tartottak, hogy rivalizálás alakulhat ki közöttük.

Olyannyira jól sikerült az összeszoktatásuk, hogy egy olasz hím és egy német tojó családalapítás mellett döntött. A pingvinpár nászából két tojás kerekedett, amikből december elején egészséges kis pingvinek keltek ki.

Fotó: RTL

Az állatkert szakértői szerint a dél-afrikai pápaszemes pingvinek közel hasonló éghajlaton élnek mint a magyar, így a győri egyedek is jól érzik magukat mínusz 5 fokig. Párzási időszakuk novembertől májusig tart, így még várhatók újabb fiókák – az állatkert állatorvosa szerint már szövődtek is újabb párkapcsolatok a győri kolónia tagjai közt.

A kicsik egyelőre még nem láthatóak a látogatók előtt, mivel nem hajlandók kibújni szüleik hasa alól. 

Az állatkert látogatói nagyjából 3 hét múlva láthatják a két fiókát, akkor kezdik majd a gondozók kézhez szoktatni őket, 

tehát január elején lesznek már annyira bátrak és erősek, hogy a közönség is láthassa mindkettőt.

Addig elsősorban szüleik etetik őket: a fiókák szüleik begyéből visszaöklendezett heringet kapnak előemésztett formában. A gondozók trükkje, hogy a heringek kopoltyúja alá vitamint és sót tesznek, így gondoskodva a fiókák fejlődéséhez szükséges anyagokról.

A szürke pehelytollakkal borított fiókáknak nincs még nevük, erről később születik döntés, hogy kapjanak-e. A nemüket sem lehet még tudni, ennek megállapításához genetikai vizsgálatra lesz szükség.

#Tudomány-Tech#győri állatkert#pápaszemes pingvin#fióka#pingvinek

Címlapról ajánljuk