Sztárbox

„Bence többször volt szabálytalan, a tisztább bunyót Jenőnél láttam” – interjú a Rácz-Istenes meccs ringbírójával

Szeifert-László MónikaSzeifert-László Mónika

2023. november 28. 19:09

Gábris Bulcsú volt a mérkőzésvezető Istenes Bence és Rácz Jenő indulatoktól fűtött csatáján, ahol az első pillanattól fogja lehetett érezni a feszültséget. A bíróval végigvettük az összecsapás vitatott momentumait, elárulta, mit hallott azokból a káromkodásokból, amit Rácz mondott Bencének a műsorvezető szerint, és miért nem foglalkozott meccs közben Istenes panaszaival.  

Amikor belépett a ringbe Istenes Bence és Rácz Jenő, mit látott rajtuk?

A feszült hangulat tapintható volt, Istenes Bence kicsit feszültebbnek tűnt, mint Rácz Jenő. De ezzel nem foglalkoztam, a bokszmeccseken ez általában így szokott lenni.

Nagyon sokszor közbe kellett avatkozni a mérkőzés alatt, ez más meccseken is így van, hogy rendszeresen szét kell szedni a versenyzőket?

Igen, persze, ha ilyen felfokozott állapotban vannak a versenyzők, akkor ez rendszerint így van.

Ki bokszolt szebben és szabályosabban?

Bence többször volt szabálytalan, a tisztább bunyót én Jenőnél láttam. 

„Bence többször volt szabálytalan, a tisztább bunyót Jenőnél láttam” – interjú a Rácz-Istenes meccs ringbírójával
Fotó: RTL

Volt olyan pillanat, amikor úgy érezte, hogy le kellene állítani a mérkőzést?

Nem, mert nem indokolták az események, annak ellenére, hogy voltak nagy ütések. Semmi olyan nem történt, ami miatt be kellett volna szüntetni a mérkőzést.

Volt egy olyan pontja a mérkőzésnek, amikor sokan nem értettek, hogy mi történik. Bence nekinyomta a kötélnek a Jenőt és adott két-három pofont neki, Jenő pedig nem védekezett, csak nézett önre.

Ekkor Bence „állj” után ütött. Jenő hátralépett és letette a kezét. Bence akkor ütött a fejére, amikor már leállítottam őket és Jenő nem védekezett, ezért közbe kellett avatkoznom és figyelmeztetnem, hogy sportszerűen játsszon. „Állj” utáni ütés tilos az ökölvívásban.

Hallotta, milyen szavak hangzottak el kettejük között? Bence elmondta a mérkőzés utáni interjúban, hogy Jenő ordenáré dolgokat ordított neki a ringben.

Nem hallottam, mert borzalmas hangzavar volt a nézőtéren. Azt láttam egyszer, hogy Jenő közel húzta Bence fejét és belesúghatta a fülébe, de azt nem lehetett hallani. Még az első menetben történt ez. Akkor mondtam, hogy hagyják abba és a bokszra figyeljenek.  

 

Istenes Bence valóban jelezte önnek, hogy Jenő milyen durva szavakkal hergeli?

Igen, szólt. De ha egy meccsen ilyen hangzavar van és nem lehet megállapítani száz százalék biztonsággal, hogy valaki sportszerűtlen dolgokat mond-e, akkor nekünk nincs lehetőségünk csak az egyik oldal panaszaival foglalkozni. Egyébként mindkét fiú beszélt a másikhoz meccs közben, ezért figyelmeztettem is őket. Ez nem szokatlan a ringben, hozzátartozik a bokszhoz, ahogy a fociban vagy más sportokban is előfordul ilyen. 

Mit tanácsolna Bencének és Jenőnek ezután a meccs után, ha újra ringbe szállnak?

Picit próbáljanak meg higgadtabban bokszolni. Egyébként egy nagyon jó mérkőzés és színvonalas csata volt, utólag visszanézve nagyon szorosnak is tűnt. Ezek a szabálytalanságok nem mutattak jól.

Erre az eredményre számított?

Mi a ringben nem pontozunk. Egy ilyen felfokozott meccsen nem is tudunk a pontozásra figyelni, a ringbírónak ez nem feladata. Ezért az esélyekkel én nem is foglalkoztam se a meccs előtt, se közben.

„Bence többször volt szabálytalan, a tisztább bunyót Jenőnél láttam” – interjú a Rácz-Istenes meccs ringbírójával
Fotó: RTL

Istenes Bence azt mondta, szívesen bokszolna egy visszavágót Jenővel. Elvállalná újra a bírói feladatot?

Természetesen, örömmel.

Volt olyan jó pillanata a mérkőzésnek, ami megmaradt önben?

Végig élvezetes volt és nekem is 110 százalékot kellett nyújtanom, ott lenni fejben teljesen, én is felfokozott állapotba kerültem a ringben.  

 

#Sztárbox#istenes bence#gábris bulcsú#bíró#rácz jenő#vezető bíró#ma

Címlapról ajánljuk