Sport

Az Opta szimulációja szerint nem lesz címvédés a BL-ben

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 13. 12:50

Az Opta számítógépes szimulációja szerint a Manchester Citynek van a legnagyobb esélye a végső sikerre, a címvédő Real Madrid a második a rangsorban. A statisztikai elemző cég az idei kiírás sorsolását is vizsgálta, a legszerencsésebb a skót bajnok Celtic, míg a legpechesebb a francia Paris Saint-Germain lett.

Nem valószínű a Real Madrid címvédése a Bajnokok Ligája idei kiírásában, legalábbis az Opta statisztikai elemző cég szuperszámítógépe szerint, amely tízezerszer leszimulálta a sorozat jövő héten kezdődő küzdelmeit. A végkimenetelt százalékos arányban jósolta meg, eszerint 

25,2 százalék annak az esélye, hogy az angol bajnok Manchester City örülhet majd a május 31-i döntő után a müncheni Allianz Arénában. 

A Cityt az előző idényben a későbbi győztes Real Madrid ütötte el a továbbjutástól a legjobb nyolc között, a spanyol csapatnak az Opta szupergépe szerint 18,2 százalék az esélye az újabb sikerre. A harmadik legnagyobb esélyes az Inter, amely a szimulációk során az esetek 10,9 százalékában nyerte meg a sorozatot. Az olasz bajnok után a képzeletbeli sorrend: Arsenal (6,3%), Bayer Leverkusen (5,4%), Barcelona (5,2%), Liverpool (4,2%), Bayern München (4,1%). 

Az Opta számításai alapján a legkisebb esélye a BL-győzelemre a szlovák Slovan Bratislavának és a svájci Young Boysnak van, a két együttesnek már a 16 közé kerülése is kisebb csodának számítana.

A szuperszámítógép a lehetséges végkimenetelek mellett a sorsolás erősségét is megvizsgálta a csapatok szempontjából, eszerint a Celtic volt a legszerencsésebb, a skót csapat otthon a Slovan, a Leipzig, a Brugge és a Young Boys ellen játszik, míg idegenben a Dortmund, az Atalanta, a Dinamo Zagreb és az Aston Villa vendége lesz. Ez a sorsolás a százas skálán 87,4-es erősségű. A másik véglet a PSG – 92,4-es erősségi mutatóval –, a francia bajnok az Arsenallal, a Bayernnel és a Stuttgarttal is idegenben találkozik, míg hazai pályán a Girona, a Manchester City és az Atlético Madrid is ellenfele lesz.

Az UEFA Bajnokok Ligája összes idei mérkőzése látható lesz magyar kommentárral az RTL+-on.

Nyitókép: Getty Images/Kristian Skeie - UEFA

 

#Sport#BL#bajnokok ligája#opta#bl-esélyek#foci#futball

Címlapról ajánljuk