Sport

Az ausztrál sportolók megvédik a nullapontos breaktáncosukat

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 14. 13:53

Derültséget és gúnyt is kiváltott a párizsi olimpián az ausztrál Rachael Gunn. A 36 éves PhD-fokozatú irodalomtörténész és egyetemi kutató a breaktáncosok között indult, úgy veszítette el minden csoportmérkőzését, hogy gyakorlataira nulla pontot kapott. Noha a bírák nem értékelték a teljesítményét, az internet azonnal felkapta a furcsa mozdulatokat bemutató sportolónőt. A hazaérkező ausztrál olimpikonok megvédték, a miniszterelnök is igazságtalanságról beszélt.

A Raygun becenévre hallgató Gunn szerint az ő erőssége a stílusában és a kreativitásában lakozik, nem a dinamikára vagy az erőre épülő elemekre helyezi a hangsúlyt. Kreativitás ide vagy oda, nullapontos gyakorlatai láttán Ausztráliában és szerte a világon sokan gúnyolódtak rajta. Az X közösségi portálon honfitársai sokasága posztolt saját videókat, melyeken Gunnéhoz hasonló mozdulatokat végeznek, megjegyezve, hogy ezért kár volt őt az olimpiára utaztatni.


Rachael Gunnt humoristák és parodisták is kifigurázták, a népszerű amerikai Jimmy Fallon is elővette a témát a késő esti showműsorában.

Az ausztrál küldöttség – amely 53 megszerzett éremmel minden idők legeredményesebb olimpiáját tudhatja maga mögött – szerdán hazaérkezett, és rögtön védelmébe vette a breaktáncost. A Párizsban kétszeres győztes szlalom-kenus Jessica Fox szerint a reakciók nagyon megviselhették Gunnt.

Ő egy ember, aki borzalmas napokon van most túl. Nagyon szomorú, hogy az emberek milyen szorgosak, amikor gyűlölködni lehet. Nem ezt érdemli.
 

A francia fővárosból egy ezüst- és egy bronzéremmel hazatért úszó, Zac Stubblety-Cook „csalódást keltőnek” nevezte a Gunnt ért kritikákat, míg a kerékpáros Matthew Glaetzer szerint egyetlen olimpikonról sem szabadna negatívan beszélni.

Még az ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese is megszólalt az ügyben:

„Lehetősége volt megmérettetni az olimpián, ahol épp a részvétel a legfontosabb, az, hogy a legjobbadat tudd adni, és képviselheted a hazádat. Ő pontosan ezt tette. Az őt gúnyoló megjegyzéseket igazságtalannak tartom.”

Nyitókép: Ezra Shaw/Getty Images

 

#Sport#breaktánc#olimpia#párizs 2024#rachael gunn#raygun

Címlapról ajánljuk