Sport

Egy amerikai kosaras utolérte Gerevich Aladárt – a párizsi olimpia rekorderei

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 13. 13:22

Az amerikai kosaras klasszis, Diana Taurasi beérte Gerevich Aladárt, egy kubai birkózó ötödször nyert ugyanabban a számban. Volt olyan sportoló is Párizsban, aki 1988 óta nem hiányzott egyetlen nyári olimpiáról sem. Rekordok, érdekességek a 2024-es nyári játékokról.

Számos rekordot hozott a vasárnap befejeződött párizsi olimpia. Ezek közül is kiemelkedik néhány olyan aranyhalmozó sportoló, aki évtizedek óta verhetetlen az olimpiákon – egyéniben vagy csapatban. A birkózó Mijaín López az első sportoló lett, aki öt egymást követő olimpiát nyert meg ugyanabban az egyéni számban. Az augusztus 20-án 42. évét betöltő kubai klasszis 2008-ban, Pekingben győzött először, most, Párizsban a döntő után letette cipőjét a szőnyeg közepére, jelezve, hogy visszavonul. 

Az amerikai női kosárlabda-válogatott csillaga, Diana Taurasi – ő júniusban volt 42 éves – hatodszor lett olimpiai bajnok csapatával, már 2004-ben, Athénban ünnepelhetett. Taurasi rekordjának magyar vonatkozása is van, hiszen ezzel utolérte Gerevich Aladárt, aki a kardcsapattal érte el ugyanezt 1932 és 1960 között. A nagyszerű vívó egyébként hétszeres olimpiai bajnokként vonult vissza, 1936-ban egyéniben is aranyérmet szerzett.

A holland hosszútávfutónő, Sifan Hassan Emil Zátopek 1952-es szereplése óta az első, aki érmet tudott nyerni 5000 és 10000 méteren, valamint a maratoni távon is. Igaz, a legendás cseh atléta Helsinkiben mindhárom számot megnyerte, míg Hassan két bronz után „csak” a maraton után állhatott a dobogó legfelső fokára.

Kína egészen szenzációs sorozatot épít, amelynek a végét nem is látjuk: az ország megszakítás nélkül 48 (játék)napja szerez érmet nyári olimpián. A 2016-os riói játékokon, augusztus 6. óta él a sorozat, aznap úszásban, lövészetben és vívásban is állhatott dobogóra kínai versenyző.

A párizsi olimpia éremtáblázatán mindazonáltal nem Kína végzett az élen: azzal, hogy a zárónapon az amerikai női kosárlabda-válogatott a döntőben legyőzte a franciákat, az Egyesült Államok az aranyak számában (40) beérte Kínát, ezüstből és bronzból pedig jól többet szerzett, így sorozatban negyedszer lett a legeredményesebb nemzet.

Párizsban 91 nemzetnek, köztük a menekültek csapatának sikerült érmet nyernie, ez kettővel kevesebb, mint három éve Tokióban, igaz, ha az oroszok és a fehéroroszok is saját zászlójuk alatt szerepelhettek volna, ezúttal is meglenne a 93. Négy ország – Albánia, a Dominikai Közösség, Saint Lucia és a Zöld-foki Köztársaság – Párizsban adott először olimpiai érmes sportolót. És ha már érmek, Finnország először maradt dobogós helyezés nélkül.

A 2024-es játékok legfiatalabb érmese az ausztrál gördeszkás Arisa Trew, 14 évesen és 86 naposan ráadásul  győzni tudott a női park számban. A legidősebb dobogós az amerikai Laura Kraut lett, ő 58 évesen és 62 naposan lett második a díjugratók csapatversenyében. A német Isabell Werth hetedik olimpiáján is dobogóra állhatott (1992, 1996, 2000, 2008, 2016, 2021, 2024), ebben a vonatkozásban abszolút csúcstartó.

És még egy rekord: a grúz (georgiai) sportlövő, az 55 éves Nino Salukvadze 1988 óta a tizedik olimpiáján vett részt, először még szovjetként, majd a Független Államok Közössége színeiben versenyzett, 1996-ban már Grúziát képviselte. 

 

#Sport#olimpia#párizs 2024#rekordok

Címlapról ajánljuk