Sport

Martinek János: Nem Gulyás Michelle miatt mondtam le

Szabó SzilárdSzabó Szilárd

2024. augusztus 12. 15:31

Martinek János szövetségi kapitány már az olimpia előtt jelezte a szövetségnek, hogy nem akarja meghosszabbítani a szerződését. A döntésnek – mint azt az rtl.hu-nak elmondta – nincs köze ahhoz, hogy az általa leírt objektív válogatási elvek alapján Erdős Rita olimpiai indulását javasolta a későbbi aranyérmes Gulyás Michelle-ével szemben. Martinek úgy érzi, ő nem keltett feszültséget, reméli, hogy az olimpiai bajnok is így gondolja.

Azután, hogy a júniusi, Kínában megrendezett öttusa-világbajnokságon Guzi Blanka ezüstérmet, Erdős Rita bronzot szerzett, Gulyás Michelle pedig – elrontott lovaglása miatt – csak a 18. helyen végzett, Martinek János szövetségi kapitány – a válogatási elveinek megfelelően – a két dobogóst javasolta olimpiai indulónak. A szövetség elnöksége azonban titkos szavazással felülbírálta a javaslatot, és az elmúlt négy év eredményeinek tükrében Gulyás Michelle részvételét támogatta Erdős Ritáéval szemben, utóbbit tartaléknak jelölte. Vasárnap óta tudjuk, a Balogh Gábor vezette elnökség döntése beigazolódott, Gulyás Michelle fantasztikus versenyzéssel, világcsúcsot elérve olimpiai bajnok lett. A női verseny után a kapitány a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy lemond posztjáról. Martinek Jánost az rtl.hu az Aranygép indulása előtt, a párizsi repülőtéren érte el telefonon. Az 1988-as olimpia kétszeres bajnoka először a magyarok szereplését értékelte.

„Úgy gondolom, hogy öttusázóink nagyon jó eredményt értek el Párizsban. Előzetesen is egy érem és egy pontszerző hely megszerzését tűztük ki célul, végül az érem a legfényesebb lett, és a pontszerző, negyedik hely is a legértékesebb” – emlékeztetett a kapitány. 

Mondhatjuk, hogy a célkitűzések tekintetében kihoztuk a legtöbbet a versenyből.

Tény, hogy a fiúk egy kicsit gyengébben szerepeltek, noha bennük is megvolt potenciál a lányokhoz hasonló szereplésre. Sajnos ez most nem jött ki belőlük, volt, aki mentális, volt aki fizikai okok miatt nem úgy ért oda a végére, hogy meg tudja valósítani a saját álmát. A lányoknak viszont minden összejött, a női öttusának ilyen olimpiája talán még nem is volt.

Ez volt az utolsó öttusaverseny, amelyben szerepelt a lovaglás. Az évekkel ezelőtti döntés sokakat felháborított, ez téma még, vagy a sportág szépen csendben elbúcsúzott ettől a számtól?

Felejthetetlenek körülmények várták a résztvevőket Versailles-ban, ezek mindenki számára örök élményt jelentenek. A döntést, miszerint el kell búcsúzni a lovaktól, már az előző olimpia után meghozták, és a junior versenyzők immár két éve az új számmal versenyeznek, tehát folyamatos az átállás. Éppen ezért az ellenállás is kicsit elhalt. Az öttusázó nemzetek közül harmincöt konkrétan is foglalkozik a lovaglással, ebből a szavazáskor csak tizenöten tartották volna meg a versenyszámot. Nagyon sokan tehát a váltásra, a megújulásra voksoltak. Így tehát nem marad más, mint elfogadni, hogy a következő olimpia már az új versenyrendszerben, az akadálypályás számmal zajlik majd.

A magyar versenyzők át tudnak erre állni? Nyilvánvalóan sokan meg fogják próbálni, de például Bőhm Csaba az olimpia előtt arról beszélt, lehet, hogy ebben a formában már nem folytatja a versenyzést.

Úgy gondolom, hogy meg fogják próbálni, aztán természetesen ki-ki meghozza a saját döntését a folytatásról. Véleményem szerint harc nélkül nem szabad feladni. Az öttusa öt számból áll, egyet most lecseréltek, de ott van a másik négy, amit minden versenyző a kezdetektől fogva gyakorol. Mindegyik versenyző rengeteg áldozatot hozott ezért a sportágért, ezt eldobni egyik pillanatról a másikra, nagyon nehéz. 

A női döntő után úgy nyilatkozott, hogy lemond – ha jól értettem, azonnali hatállyal –, noha a szerződése 2024. decemberéig szól.

Ez nem így van, nem azonnali hatállyal, ezt csak a klikkelések miatt írhatták. Már a világbajnokság előtt is jeleztem, hogy ez lesz az utolsó olimpiám, nem szeretném folytatni. A mandátumom december végéig szól szövetségi kapitányként, de megmondtam, hogy nem kívánom a szerződést meghosszabbítani. Most szeretnék egy kicsit több időt tölteni a családommal, ennek viszont ez az ára, valamit meg kell húzni. Úgy fejezem be és úgy tudok elbúcsúzni a sportágamtól, hogy mind versenyzőként, mind kapitányként olimpiai érmet hoztam az országnak. Így, hogy ezt sikerült véghez vinni, azt gondolom, a döntésem talán talán érthető is.

Ezek szerint tehát a döntés megvolt korábban, és ezt jelezte is. Azért is érdekes, mert Gulyás Michelle aranyérme után hallani olyan hangokat, melyek szerint a lemondása esetleg az Erdős Rita kontra Gulyás Michelle ügy következménye.

Nem, ennek az ügynek semmi köze ehhez. Tavaly a szövetségben hoztak egy olyan – minden edző által támogatott – döntést, hogy objektív válogatási elveket szeretnének. Én írtam is egy ilyet, behelyezve ebbe az idei eredményességet is. 

Ez az objektív válogatási elv dobta ki azt, hogy ki elindulhat az olimpián. Nem volt benne semmi szubjektivitás, vagyis én nem mondhattam azt, hogy Ritát vagy Michelle-t szeretném kivinni. Saját magammal és a válogatási elveimmel mentem volna szembe azzal, ha mást teszek le javaslatként.

Az elnökségnek és a szakmai bizottságnak ugyanakkor még megvolt a lehetősége arra, hogy ezen változtasson. Én nem lobbizhattam egyik versenyző mellett sem, mert úgy az már nem objektív, hanem szubjektív válogatás lett volna. Rossz döntés nem születhetett, és az elnökség jól reagált, de Michelle-nek eszméletlen nehéz lehetett az utolsó időszak. Támadták, mert ugye nem sikerült kiharcolnia az indulást, és mégis kiviszik, emiatt extrán kellett hoznia a teljesítményt, hogy bebizonyítsa, igenis ott a helye. Hogy olimpiai bajnokként azt mondhassa, érdemes volt őt kivinni az olimpiára. Én nem voltam egyik versenyző ellen sem. Akár a felkészülés alatt, akár a verseny előtt vagy közben, soha, egyik versenyzővel sem éreztettem semmi olyat, ami miatt bármilyen feszültség kialakulhatott volna köztünk. Véleményem szerint nincs is, remélem, hogy ezt Gulyás Michelle is így gondolja.

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

#Sport#öttusa#gulyás michelle#martinek jános#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk