Sport

Szép Balázs a 10., Bőhm Csaba a 13. öttusában

Szabó SzilárdSzabó Szilárd

2024. augusztus 10. 19:43

A csütörtöki körvívás meghatározta a két magyar sportoló eredményét az utolsó olyan versenyen, melyen az öttusázók lóra ülhettek. Két napja Szép Balázs és Bőhm Csaba is akkora hátrányba került, hogy a döntőben - bár mindketten tudtak javítani - a pontszerzésre nem volt esélyük. A nők vasárnapi fináléját kedvezőbb pozícióból várja Gulyás Michelle és Guzi Blanka.

Mindként magyar indulóért szoríthattunk az olimpia férfi öttusaversenyének 18 fős döntőjében, melyet lélegzetelállító környezetben, a Versailles-i kastély kertjében rendeztek meg. Az idei világbajnokság arany- és ezüstérmese, Bőhm Csaba és Szép Balázs hangulatára akár ez is hatással lehetett, de az is feldobhatta őket, hogy a férfiak fináléja előtt mindkét magyar női versenyző, Gulyás Michelle és Guzi Blanka is remekül szerepelt az elődöntőben, mindkettejüknek szurkolhatunk majd vasárnap délelőtt. 

Még egy igen fontos adalék: a párizsi olimpia az utolsó verseny, ahol a sportágnak még része a lovaglás, vagyis most utoljára még hellyel-közzel klasszikusnak mondható öttusában mérettetnek meg a résztvevők. Ezzel kapcsolatban Bőhm Csaba még a játékok előtt úgy nyilatkozott, bármennyire is fiatal még (24 éves), nem tudja, folytatja-e azután, hogy „megcsúfították a sportágat, hiszen a lovaglás a leggyönyörűbb és a legösszetettebb része az egésznek”.

A csütörtöki körvívásban a legkevesebb - 190 - pontot gyűjtő, így a szombati küzdelmeket az utolsó, 18. helyen kezdő Bőhm Csaba volt az első induló a nyitó számban, az ominózus lovaglásban, Galant de Bois Brule nyergében. A tízből két akadályt nem sikerült hibátlanul vennie, a 14 büntetőpont levonása után 286 pontot szerzett. Az ugyancsak 24 éves, és szintén első olimpiáján szereplő, a körvívásban 215 pontot szerző Szép Balázs hetedikként szállt nyeregbe - partnere Grichka Tame volt -, ő hibátlan lovaglással begyűjtötte mind a 300 pontot. A számot hatan teljesítették verőhiba nélkül és szintidőn belül, ketten maradtak 286 pont alatt. Illetve hárman, az egyiptomi Shaban gyakorlatilag kiszállt a versenyből, miután leesett a lóról, és így nullázta a számot.

A bónuszvívás következett, melyet újra Bőhm Csaba kezdett, sajnos nem növelte pontjainak számát, hiszen mindjárt első riválisa, a tokiói bajnok brit Choong egylámpás találatot adott neki. Szép Balázs a mexikói Hernández ellen lépett a pástra, két másodperccel a miniasszó vége előtt az ellenfél talált, így egyik magyar sem szerzett pluszpontokat. A bónuszvívás nagy nyertese egyébként épp a mexikói lett, hat asszót megnyerve 12 ponttal gazdagodott. Összesítésben Szép 515 ponttal a 8., Bőhm 476 ponttal a 17. helyről várhatta a 200 méteres gyorsúszást, vezetett az egyiptomi Elgendy 545 ponttal.

Bőhm az első hatos futamban ugrott a vízbe, 1:58:94-es ideje kimondottan jónak mondható, az egész mezőnyben a harmadik legerősebb volt, 313 pontot ért. Szép a második futamban úszott, sajnos nem csúcsformában, 2.05.83 perccel csapott a célba, 299 pont adódott az eddigiekhez. Összesítésben Szép visszacsúszott a 9. helyre, míg Bőhm így is maradt a 17. pozícióban.

Az utolsó szám, a lövészettel kombinált futás következett, melyet továbbra is Elgendy várt az élről, Szép lemaradása a futásra átszámítva 43 másodperc volt, Bőhmé 1:08 perc - Szép Balázst a képzeletbeli dobogótól 26 másodperc választotta el, Bőhm Csabát a pontszerző hatodik helytől 36. 

Három kilométer futás, melyet a szabály szerint négyszer szakítanak meg a versenyzők, amikor öt találatot kell elérniük, ha ez nem sikerül, a lőállásban eltöltött 50 másodperc után tovább mehetnek. Ahmed Elgendytől nem lehetett elvenni az első helyet, Szép Balázs végül tizedikként, Bőhm Csaba nagy hajrával tizenharmadikként ért a célba. 

 a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 10-én.

Nyitókép: Bőhm Csaba a férfi öttusázók döntőjében, az úszás versenyszámban MTI/Czeglédi Zsolt

#Sport#öttusa#bőhm csaba#szép balázs#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk