Sport

Büntetőpárbajban szerezte meg az ötödik helyet a női vízilabda-válogatott az olimpián

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 10. 15:23

A magyar női vízilabda-válogatott vezetett, majd 9-11-nél úgy tűnt, oda minden, de sikerült büntetőpárbajra menteni az ötödik helyért zajló meccset, a szétlövésben pedig Magyari Alda megbabonázta az olasz lövőket.

Mindkét csapat motiváltan kezdte az 5. helyről döntő mérkőzést. Az első két és fél percben máris négy gólt láthattunk. Az elsőt még az olaszok lőtték (Bianconi), aztán Keszthelyi büntetőből válaszolt. Palmieri centerből lőtt akciógólt, Garda pedig emberelőnyből volt eredményes (2-2). Aztán újabb magyar emberelőny, újabb gól, ezúttal Rybanska révén (3-2). Ami viszont probléma, hogy még az első negyedben megkaptuk a második akciógólunkat centerből (Cocchiere, 3-3); szerencsére kapott egy újabb büntetőt Mihók Attila csapata, más kérdés, hogy Keszthelyi ezúttal a jobb kapufát találta el.

A második negyedben jó ideig nem született újabb gól, egészen Faragó remek lövéséig. Aztán Gurisatti is betalált, erre Bianconi válaszolt (5-4). Egy szép támadás végén Mahieu lőtt gólt a mieinknél (6-4), megint érkezett a talján felelet (Marletta, 6-5), Gurisatti gólja után pedig Viacava válaszolt (7-6). Aztán azonban már eltűnt az egy gól előny, amikor Galardi is eredményes volt (7-7). Ekkor cserélt kapust Mihók Attila, és a tornán először Magyari Alda helyett Neszmély Boglárka került a medencébe. Hat másodperccel a nagyszünet előtt Vályi köszönt be, így mégiscsak magyar előnnyel fordulhattak a csapatok (8-7).

A harmadik játékrészben ötméteresből megint kiegyenlítettek az olaszok, ezek után Magyari visszatérhetett a kapu elé. Jobbnál jobb magyar blokkok következtek, de aztán volt az a nagy helyzet, amit már nem lehetett megúszni (8-9). Ekkor már nagyon feltűnő volt, mennyire statikus a magyar válogatott, mennyire képtelen a gólszerzésre. Mihók Attila időt kért, de hiába: Garda átlövése elzúgott a kapu mellett, viszont legalább utána sikerült megúszni az újabb kapott gólt emberhátrányban.

Jött az utolsó negyed. Ebben a mieink megúsztak ziccert és lefordulást is. Marletta remek lövését már nem (8-10). Ekkor már másfél negyed óta nem esett magyar gól. Ki más, Keszthelyi Rita vetett ennek véget: egy szabaddobásból bombázott a kapuba. Viszont Bianconi azonnal jelentkezett egy akciógóllal (9-11), így odalett a lélektani előny. 1:22-vel a vége előtt Gurisatti révén feljött mínusz egyre Magyarország. Aztán a létező legjobbkor következett egy emberelőny, és Garda is betalált (11-11). Csak éppen volt még hátra 43 másodperc. Sikerült bejátszaniuk centerbe, ott Rybanskát szabálytalannak látták a játékvezetők, Olaszország emberelőnyt kapott, és időt kért. Hét másodperccel a vége előtt Magyari Alda kivédte Tabani lövését.

Így aztán ötméterespárbaj következett.

Keszthelyi belőtte, Marletta lövését azonban Magyari védte (1-0).

Garda bevágta, Tabani lövését megint csak kivédte Magyari (2-0).

Szilágyi sem hibázott, és ezúttal az olasz lövő, Palmieri sem (3-1).

Gurisatti Gréta azonban lezárhatta a párbajt, és le is zárta (4-1).

A magyar női vízilabda-válogatott az ötödik helyen végzett az olimpián.

Nyitókép: Reuters

 

#Sport#olimpia#párizs 2024#vízilabda

Címlapról ajánljuk