Sport

A 18 éves taekwondós, Márton Viviana olimpiai bajnok lett Párizsban

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 9. 21:51

Először jutott ki magyar taekwondós olimpiára, és rögtön döntőzött. A 67 kilogrammos Márton Viviana pedig egyből megnyerte az aranyérmet!

Rasovszky Kristóf. Ezt a nevet azért nem augusztus 9-én jegyezte meg a sportszerető magyar közönség (amikor a világbajnoki címe mellé bezsebelte az olimpiai elsőséget is). Na, de Márton Viviana – az ő nevével tényleg csak a nagyon komoly sportbarátok találkoztak.

„A végén feljött a belga, kétpontossal átvette a vezetést, láttam, hogy gyorsan kell egyet rúgnom alulról, határozottan odarúgtam, szerencsére felment és megnyertem! A koncentráció segített a győzelemhez, mert ha az nem hagy el, akkor nem hibázol egyszer sem, sokat dolgoztunk ezen.” Ez már a 18 éves magyar taekwondós nyilatkozta az elődöntője után.

A magyar sportújságírók rohamléptekben próbáltak kideríteni legalább a legfontosabb információkat a meglepetésemberről. Ahogy az Index cikkéből kiderült, egypetéjű ikrek egyikeként született 2006 februárjában, Tenerifén, kick-boxoló apa, kézilabdázó anyuka gyermekeként. A család Madridba költözött a jó olimpiai szereplés érdekében.

Az első menetben a szerb Alekszandra Perisics ellen óvatosan kezdett Márton, de egy fejrúgással máris 3-0-ra elment. Fegyelmezett védekezés jellemezte mindkettejüket, nyoma sem volt Márton korábbi pontgazdag meccseinek. Márton testre odaért, és így újabb két pontot kapott (5-0). Aztán challenge-et kértek a szerbek, mert nem sokkal a menet vége előtt következett egy vitatható eset: Perisics kiváló rúgást mutatott be, de nem volt egyértelmű, elérte-e ellenfelét. A videó alapján sem érte el, és végül 7-1 lett az első menet vége Mártonnak.

Már csak egy nyert menetre volt a magyar lány az olimpiai bajnoki címtől.

A világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes Perisicsnek tehát nagyon kellett jönnie, és ő jött is. Egy testrúgással el is ment 2-0-ra, de rögtön egyenlített Márton. Majd egy újabb testrúgással már 4-2 volt neki, és ekkor már csak fél perc volt hátra. A szerb mindenáron fejrúgást akart, de hiába. 

Márton Viviána 4-2-re megnyerte a második menetet, és élete első olimpiáján bajnok lett! Ikertestvére, Luana a lelátón ünnepelt.

Nyitókép: Al Bello/Getty Images

#Sport#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk