Sport

Két magyar duó a dobogón: Csipes és Gazsó ezüst-, Pupp és Fojt holtversenyben bronzérmes női K-2 500 méteren

Szabó SzilárdSzabó Szilárd

2024. augusztus 9. 13:35

A nagy esélyes új-zélandi kettőst Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra nem tudta legyőzni, de nagyszerű versenyzéssel egyértelműen a második helyen értek a célba. Hosszú videózás és célfotó-elemzés után Pupp Noémi és Fojt Sára holtversenyben harmadik.   

A Pupp Noémi-Fojt Sára és a Csipes Tamara-Gazsó Alida Dóra összeállítású duóért is szoríhattunk a női kajak kettesek 500 méteres döntőjében. Mind a négyen motiváltan, jó hangulatban várták a versenyt, hiszen így együtt csütörtökön bronzérmet szereztek a kajak négyesek fináléjában. A két magyar egység egymás mellett várhatta a rajtot, Csipesék a hetes, Puppék a nyolcas pályán. Középen, a négyes pályán indult a sportág jelenlegi talán legnagyobb női klasszisa, a címvédő új-zélandi Lisa Carrington, aki ezúttal Alicia Hoskinnal lapátolt egy hajóban. De nem csak rájuk kellett figyelni, az ötös és hatos pályán a két német egység is egyértelműen esélyesnek számított a dobogóra, és a hármason a belga kettősre is figyelni kellett.

Nem sikerült legjobban a rajt, de 150 után Csipesék jól megindultak, a második helyen mentek féltávnál, ekkor még Pupp Noémiék a mezőny második felében lapátoltak. A táv vége felé az új-zélandiak sikere borítékolható volt, a Csipes-Gazsó kettős a második helyen haladt, de óriási csatában volt a két német és a belga hajóval.

Az utolsó százon aztán Fojt Sára és Pupp Noémi is hatalmas hajrát nyitott, a legutolsó métereken már szinte egyvonalban voltak Csipes Tamaráékkal és a német Paszekékkal. Csipes és Gazsó egyérteműen bejött a második helyre, de izgulnunk kellett, utánuk mit mutat majd a célfotó.

A számítógép is hosszú ideig gondolkodott a végső sorrend megállapításán, először a németeket hozta ki harmadiknak, de századra azonos idővel. 

Mivel a két egység öt ezredmásodpercen belül ért célba, végül holtversenyt hirdettek, így Pupp Noémi és Fojt Sára nagyon kellemes meglepetésre bronzérmes lett. 

A magyar és a német versenyzők egymás nyakában ugrálva ünnepelték a megosztott harmadik helyet.

Az olimpia pénteki versenynapján a második kettős magyar dobogónak örülhettünk, hiszen reggel a nyílt vízi úszók vesenyében Rasovszky Kristóf nyert arany-, Betlehem Dávid pedig bronzérmet.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Sport#kajak-kenu#csipes tamara#gazsó alida dóra#pupp noémi#fojt sára#női k-2#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk