Sport

A nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf oktatta a mezőnyt és olimpiai bajnok, Betlehem Dávid bronzérmes

Szabó SzilárdSzabó Szilárd

2024. augusztus 9. 9:37

Fantasztikus magyar siker a nyílt vízi úszók versenyében. Rasovszky Kristóf szinte végig vezetve, óriási iramot diktálva nyert, Betlehem Dávid szintén gyönyörű versenyzéssel ragadt az élen haladókra, és a bronzéremért lehajrázta olasz riválisát. 2012 – Risztov Éva sikere – után újra magyar olimpiai bajnoki cím 10 kilométeren.

A 27 éves Rasovszky Kristóf – a táv idei világbajnoka – a nyílt vízen mindent megnyert már páyafutása során, egyedül olimpiáról nincs aranya, Tokióban emlékezetes versenyen ezüstérmet szerzett. A szintén Szokolai László mesteredzővel, Veszprémben készülő Betlehem Dávid 20 éves korára már szép éremkollekciót tudhat magáénak. Az idei világbajnokságon ezen a távon ötödik volt, a belgárdi Európa-bajnokságon 5 kilométeren nyert, az olimpiai távon bronzérmet szerzett. Itt, a párizsi olimpián 1500 méteres gyorsúszásban hatalmas országos csúccsal negyedik lett, nagyszerű formában várta tehát a rossz vízminőség dacára mégis a Szajnában megrendezett 10 kilométeres versenyt.

Harmincegy indulója volt a számnak, a két magyar, főleg Rasovszky nem akarta a véletlenre bízni, rögtön az mezőny első felében helyezkedett: a német Wellbrock mögött másodikként haladt, 2 kilométer után pedig már vezetett. Betlehem tíz másodpercen belül, a hatodik-nyolcadik helyen követte őt. 

A zöld sapkában úszó Rasovszky 3 kilométer után beleerősített, kicsit szétszakítva a mezőnyt. Nem volt nagy az előnye, de az élen haladó tizenegy fős boly elszakadt a többiektől. 4,2 kilométernél Betlehem a hatodik helyen volt, Kristófhoz képest öt másodpercen belül. 

Az élen haladó csoportban a magyarokon kívül a szakág több világklasszisa is ott úszott, az olasz Paltrinieri és Acerenza, a két francia, Olivier és Fontaine és persze a címvédő, sokszoros világbajnok német Florian Wellbrock.

Féltávnál Rasovszky vezetett, Betlehem az ötödik helyen haladt. A következő percekben Kristóf átengedte az első helyet Wellbocknak, de párszáz méter után újra az élre állít. Ők ketten elképesztő tempót diktáltak, kicsit szétszakítva a vezető bolyt is. 6,6 kilométernél Rasovszky az első, Betlehem a hatodik helyen úszott, utóbbi hátránya mindössze tíz másodperc volt. 

7,6 kilométernél sem változott semmi, nagyon szurkoltunk azért, hogy a tempó és a teljesen szokatlan körülmények – nagy sodrású folyóvízben ezek az úszók sosem versenyeztek még – nem fárasztják ki a két magyar versenyzőt.

8350 méternél Rasovszky továbbra is a leggyorsabban haladt az áramlattal szemben, ekkor Wellbrock visszacsúszott a hetedik helyre, Betlehem viszont előretört a negyedikre. Az éllovas robbantott, csak a német Klemet tudott vele menni.

850 méterrel a cél előtt Rasovszky, Klemet, Paltrinieri, Acerenza, Betlehem volt a sorrend, Dávid tíz másodpercel haladt Kristóf mögött. A vezető kettősre felúsztak az üldözők, a kérdés az volt, ki bírja majd a legjobban a hajrát.

Az utolsó bő fél kilométeren egy négyes vezető boly alakult ki, ebben mindkét magyar ott volt, de Klemettel és Acerenzával is számolni kellett. Egy magyar érem biztosnak tűnt, de Rasovszky és Betlehem – ezt mindkettejük többször is elmondta – nem így tervezte, mindkettejük éremért utazott a francia fővárosba.

A hajrában Rasovszky egy pillanatra sem engedte át a vezető helyet, míg Betlehem Dávid óriási csatában volt Acerenzával a harmadik pozícióért. 

Egészen parádés utolsó száz métert produkált mindkét magyar úszó, Rasovszky Kristóf egyértelmű győzelmet aratott, Betlehem Dávid pedig lehajrázta az olaszt, és harmadikként ért a célba.

Dávidot Kristóf már a célban várta, amint beérkezett, két kezét a magasba emelve ünnepelt, Betlehem Dávidot az ölébe kapta, és együtt dőltek be a vízbe, örömittasan.

A nyílt vízi úszók férfi versenyében tehát mindkét magyar induló dobogóra állhatott, élete legnagyobb sikerét aratva. Rasovszky olimpiai bajnok, Betlehem bronzérmes. Ugyanazon a napon - augusztus 9-én -, melyen 12 évvel korábban Risztov Éva nyert Londonban.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

 

#Sport#rasovszky kristóf#betlehem dávid#olimpia#párizs 2024#nyílt vízi úszás

Címlapról ajánljuk