Sport

Milák Kristófnak új edzőre van szüksége, az eddigi mesterrel elválnak útjaik

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 5. 10:29

„Milák Kristófnak új impulzusokra és új edzőre van szüksége” – nyilatkozta Virth Balázs, az immár kétszeres olimpiai bajnok úszó edzője a Nemzeti Sportnak. 2021-ben kezdték a közös munkát, de az utóbbi fél évben a kommunikáció már nem működött közöttük.

Milák Kristóf és edzője a 2023-as év nehézségei közben eltávolodott egymástól, és az egymást segítő, közvetlen kapcsolatukból edző-versenyző munkakapcsolat lett, amelyben egyikük sem érezte jól magát – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Virth Balázs mesteredző, aki a 2021-re halasztott tokiói olimpia után vette át az akkor friss olimpiai bajnok Milák Kristóf irányítását. A közös munka alatt a versenyző a 2022-es, budapesti világbajnokságon megnyerte a 100 és a 200 méteres pillangóúszást, utóbbi számban ráadásul saját világcsúcsát megdöntve.

A 2023 áprilisi országos bajnokság után Milák egy évig nem versenyzett, a hazai szövetség jóváhagyásával kihagyta a fukuokai világbajnokságot, és bár Virth Balázzsal abban állapodtak meg, hogy szeptemberben újrakezdi az edzéseket, ez az edző által elképzelt formában nem történt meg. A zseniális, de saját útját járó úszó a 2024 februári, dohai vb-n sem indult el, ebben az időszakban a rajongók, de még a szakma és az újságírók is csak találgattak, hogy egyáltalán edz-e.

Az idei ob-n aztán újra versenyzett, hat egyéni számból ötöt megnyert (csak 50 pillangón tudta őt legyőzni Szabó Szebasztián), 100 pillangón az év addigi harmadik legjobb idejét úszta az egész nemzetközi mezőnyben.

Milák már az olimpia évében, idén februárban kapcsolódott vissza a közös munkába – mondja Virth Balázs, megjegyezve, hogy az azóta eltelt hónapok már egyáltalán nem hasonlítottak a 2022-es felkészülésükre.

Az utolsó hetek kifejezetten nehezek voltak, az egymás közötti kommunikáció nem úgy működött már, mint az első másfél évben. Pályafutásom során több világklasszissal dolgozhattam, megtanultam már, hogy akkor legyek mellettük, ha segíthetek, de azt észreveszem, ha nincs szükség rám. Tudni kell a háttérben maradni. Az elmúlt néhány hétben ez így is történt.

A mesteredző úgy véli, Milák Kristóf korábban sokkal jobban élvezte az úszást. A kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy ez újra így legyen, Virth Balázs egy hasonlattal válaszolt:

Pep Guardiola azt mondta Lionel Messiről: szerencsés vagyok, hogy abban a korban élek, amikor ő, és kiváltságosnak érzem magam, hogy az edzője lehettem. Ugyanezt éreztem Gyurta Dániel esetében, és ezt Milák Kristófnál is. Kristóf zseni, korszakos úszó. A legfontosabb az, hogy visszatérjen az úszás szeretete, ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon. Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége. Én további sikereket, még inkább sok-sok boldog pillanatot kívánok neki!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Sport#milák kristóf#virth balázs#edző#úszás

Címlapról ajánljuk