Sport

A szenzációs Vas Blanka 4. a mezőnyversenyben, centikre volt a dobogótól

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 4. 18:27

Az utolsó kilométerekig az élen haladt Vas Blanka és a holland Marianne Vos, a magyar végül célfotóval lett negyedik. Valter Attila szombati és Vas vasárnapi negyedik helye a mezőnyversenyben páratlan siker a magyar kerékpársportban.

158 kilométer várt a női mezőnyverseny 93 indulójára. Vas Blanka egyedüli magyarként volt ott a rajtnál, annak tudatában, hogy egy nappal korábban, a férfiak mezőnyversenyében Valter Attila szenzációs eredményt elérve negyedikként végzett, és később úgy nyilatkozott, reméli, hogy ez erőt ad majd Blankának vasárnap.

Viszonylag korán megszökött egy csoport, de tekintve, hogy a többi között vietnámi és afgán versenyzők alkották a bolyt, nem volt valódi esélye annak, hogy a szökevények hazaérjenek. Már visszaért a mezőny Párizsba, amikor, 50 kilométerrel a vége előtt a peloton utol is érte az élen haladókat, majd nem sokkal később tízen elszakadtak a főmezőnytől. Nagy örömünkre Vas Blanka is ott tekert a versenyt vezető csoportban, melyhez a következő kilométereken újabb két versenyző csatlakozott. 

Az utolsó 25 kilométerhez érve már csak kilencen maradtak, két brit – Elizabeth Deignan és Anna Henderson – és egy lengyel egyre inkább lemaradt, de később a két brit vissza tudott kapaszkodni. 21 kilométernél Vas Blanka támadást indított a Montmartre emelkedőjén, csak a sportág egyik, ha nem legnagyobb klasszisa, a 2012-ben olimpiai bajnok holland Marianne Vos tudott vele tartani. 

Szédületes tempóban haladt a két éllovas, és miután a legközelebbi üldözők között egyikük sem számíthatott már honfitárs segítségére, mindkettejük célja az lehetett, hogy egymás között, sprintben döntsék el az olimpiai cím sorsát. 15 kilométerrel a vége előtt kettejük előnye 40 másodpercre duzzadt, de érezhető volt, hogy a legközelebbi üldözők sem adták fel a zárkózás esélyét, a különbség hamar újra fél perc alá csökkent.

10 kilométerhez érkezve pontosan 30 másodperc volt Blankáék előnye az üldöző ötös csoport előtt, a magyar és a holland kerekes felváltva álltak az élre és húzták egymást. Ekkor a hátsó ötösből ketten – a belga Lotte Kopecky és az amerikai Kristen Faulkner – nagyon megindultak, és 8 kilométernél már ott voltak tíz másodpercen belül Vas Blankáék mögött. 

Négyen maradtak, az biztosnak tűnt, hogy közülük csak egy lesz az, aki nem állhat majd a dobogóra. Már csak 3,4 kilométer volt hátra, amikor Faulknerék ténylegesen utolérték a vezető kettőst, sőt, az amerikai továbbment, és Blankák nem is mentek utána. 

Faulkner győzelme egyre biztosabbá vált, Vas, Vos és Kopecky a hajrában bízva mentek rá az utolsó 2 kilométerre, egyszersmind a az ezüst- és a bronzérem megszerzésére.

Kristen Faulkner első olimpiáján nyerni tudott, az elképesztően szoros sprinthajrában a holland lett a második, és Vas Blanka centiméterekkel végül Kopecky mögött, negyedikként érte el a célvonalat. 

Vas Blanka Tokióban hegyikerékpárban lett negyedik, most az országúti versenyben tudta megismételni a szenzációs eredményt. Valter Attila után tehát ő is az éremért hajrázhatott az olimpián, ez önmagában is elképesztő, és a magyar kerékpársport kiemelkedő eredménye.

Ez most egy kicsit fáj még, de azt hiszem, pár óra múlva büszke lehetek rá. Most azért még csalódott vagyok. Én most még nem okosnak értékelném a versenyt, inkább butának érzem magam. Már a verseny előtt mondogattam, hogy Kristin Faulkner nagy esélyes, éreztem, hogy ő fog nyerni. Ez az eredmény nagy önbizalmat ad, mert a többi versenyen segítőként dolgozom a csapatban, így a végén sosem tudok ott lenni, mert kidolgozom magamat már az első részében. Most viszont meg tudtam mutatni magam, hogy ott tudok lenni a legjobbakkal, de azért ők még jópár lépéssel előttem vannak. Dolgozunk tovább, és remélhetőleg egyszer ott leszek

– nyilatkozta a sportoló az M4 Sportnak.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Sport#vas blanka#kerékpár#olimpia#párizs 2024#mezőnyverseny#országúti kerékpár

Címlapról ajánljuk