Sport

Fantasztikus Valter Attila: negyedik az olimpián

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 3. 18:29

Az időfutam után a kerékpárosok mezőnyversenyében is a belga Remco Evenepoel győzött. Valter Attila hajrázott a bronzért, végül negyedikként ért a célba, beállítva minden idők legjobb magyar kerékpáros olimpiai eredményét. Önmagát is meglepte, az előző napok magyar sikerei repítették előre.

Borzasztóan hosszú és nehéz verseny várt a kerékpáros mezőnyverseny kilencven indulójára, a kijelölt pálya 273 kilométer hosszú, tele kisebb-nagyobb emelkedőkkel. A mezőny a Szajna-partról indult, és a végére vissza is ért Párizs belvárosába, ahol két kört tett meg, elhaladva a Moulin Rouge mellett, a Montmarte-on, felkaptatva a Sacré Cœur-bazilikához.

A verseny néhány, a győzelemre esélytelen kerekes szökési kísérletével indult, az izgalmak körülbelül 225 kilométer megtétele után kezdődtek. Ekkor a regnáló világbajnok holland Mathieu van der Poel elszakadt a főmezőnytől, és a korábban megszökött ír Ben Healy nyomába eredt. Ment utána a belga Wout van Aert is, és még néhányan megindultak, kisebb-nagyobb sikerrel. Az időfutamot korábban megnyerő Evenepoel ezt követően robbantott, csatlakozott az üldözőkhöz, és velük együtt érte utol Healyt, 33 kilométerrel a cél előtt.

Ekkor Valter még a főmezőnnyel tekert, de a hajrához közeledve elképesztően taktikus versenyzéssel egyre jobb pozícióba került. Az utolsó 5 kilométeren Evenepoel már egyedül tekert, győzelme úgy sem forgott veszélyben, hogy 4 kilométerrel a vége előtt defekt miatt kerékpárt kellett cserélnie.

Valter Attila a befutó előtt a hazai közönség előtt versenyző Christophe Laporte-tal volt óriási csatában a harmadik helyért. Végül azonos idővel, a belga klasszistól 1.16 perccel elmaradva haladtak át a célvonalon. A Visma-Lease a Bike magyar bajnok bringása nagyon kevéssel maradt le a dobogóról, de így is fantasztikus tettet hajtott végre, a világ legjobb kerekesei közül rengeteget maga mögé utasítva minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét állította be – Vas Blanka a tokiói olimpián lett ugyancsak negyedik a hegyikerékpárosok versenyében.

Valter a verseny után az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, nagyon boldog a negyedik hellyel, igazából fel sem tudja fogni, mekkora eredményt ért el. Végig jól érezte magát a nyeregben, okosan, taktikusan versenyzett, és érezte, hogy nem kell túl korán robbantania. Az utolsó lejtőn tudta, hogy lehet esélye egy előkelő helyezésre. Hozzátette, nehéz időszakon van túl, nem számított erre az eredményre, 

de ez a siker azt mutatja, hogy a reményt sosem szabad elengedni. 

Megjegyezte azt is, hogy az olimpiai hangulat, az előző napok magyar sikerei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen felszabadultan és jól tudjon versenyezni. 

Nyitókép: Getty Images/Buda Mendes

#Sport#valter attila#kerékpár#olimpia#párizs 2024#evenepoel

Címlapról ajánljuk