Sport

Újabb magyar arany! Drámai összecsapásban, aranytussal győzött a férfi párbajtőrcsapat

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 2. 21:49

A fináléban a magyar csapat sokáig három tussal vezetett, az utolsó asszóban azonban egyenlített Japán. Így az aranyérem sorsa a végletekig kiélezett párharcban hosszabbításban, aranytussal dőlt el, amit Siklósi Gergely 46 másodperccel a döntő vége előtt vitt be. Ezzel megvan a Magyarország második aranyérme a párizsi olimpián. 

52 év után jutott olimpiai döntőbe a magyar férfi párbajtőrcsapat, legutóbb az 1972-es müncheni játékokon az Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Osztrics István, Schmitt Pál alkotta válogatott jutott fináléba, és el is hozták az aranyat. 

Most az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely alkotta négyesen volt a világ szeme, hogy megismételjék ezt a bravúrt. 

A csapat a negyeddöntőben Kazahsztánt, az elődöntőben pedig a házigazda franciákat győzte le magabiztos fölénnyel. Ilyen előzmények után léphettek pástra a magyar vívók a döntőben, ahol Japán volt az ellenfél.

Óvatos puhatolózással kezdődött az első asszó, amit Yamada és Siklósi vívott. A két tőröző sárga lapot is kapott, mert több mint egy percig nem volt találat. Ez követően a japán szerzett tust, de Siklósi Gergely gyorsan fordított. 1-2-es magyar vezetés után következhetett a második asszó Párizs egyéni olimpiai bajnoka, Kano Koki és a 2023-as világbajnok Koch Máté között. Koch 2-5-re növelte a magyar előnyt. Következett a harmadik pár, Komata és Andrásfi. Ez az asszó is passzívan indult, jött is a piros lap, amivel 3-6 lett az állás Magyarország javára. Ezt követően Komata tudott jobban felpörögni, és 6-7-re hozta fel a japán csapatot. 

párbajtőr
Fotó: Reuters

A második sorozatot Koch Máté két gyors tussal indította, újra három találatra növelve a különbséget, amelyet az asszó végéig meg is tudott őrizni, így adta át a helyét Siklós Gergelynek, aki Komatával mérkőzött meg. A japán kezdte jobban az asszót, Siklósi a rá jellemző türelmes vívással egyenlíteni tudott, és megőrizte a három tusos magyar előnyt. Siklósi után nem Andrásfi folytatta, hanem az olimpián először pástra lépő Nagy Dávid következett Kano ellen. Nagy szenzációsan kezdett, 2-0-ra húzott el az asszóban az olimpiai bajnok ellen. Kano zárkózott, de a három tusos magyar előny továbbra is megmaradt. 

Ezt követően a Koch-Komata páros mérkőzött meg. A japán dinamikusabban kezdte a párharcot, és 15-15-re kiegyenlítette az olimpiai döntő állását. Koch azonban tudott újítani, és 15-16-os magyar vezetésnél adta át a stafétát Nagy Dávidnak az utolsó előtti asszóra. Az első tust Yamada szerezte, így ismét egyenlő lett az állás. Mikor már ismét a passzivitás miatt járó lap fenyegetett, Nagy talált, majd gyorsan rátett még kettő egy lámpást, ami 17-20-as magyar előnyt jelentett. 

párbajtőr
Fotó: Reuters

Yamada egyet hozott a magyar csapaton, így 18-20-ról jöhetett az utolsó asszó Siklósival és Kanoval a főszerepben. Az mindent eldöntő asszót Kano kezdte jobban, és két találattal kiegyenlített. Amikor már csak egy perc volt hátra, Siklósi újra vezetést szerzett. 36 másodperccel a vége előtt ismét a magyar párbajtőröző talált, ezzel már 21-23 volt az állás. A drámai végjátékban 7 másodperccel a vége előtt kiegyenlített Kano, és jöhetett az egyperces ráadás az aranytusért és az aranyéremért. Siklósi 14 másodperc eltelte után adta az olimpia bajnoki címet érő tust, ezzel győzött Magyarország. 1972 után ismét csúcsra ért a magyar férfi párbajtőr-válogatott.

Férfi párbajtőrcsapat
Döntő
Japán – Magyarország 25-26

Nyitókép: Reuters

#Sport#olimpia#vívás#párbajtőr#párbajtőrcsapat#döntő#siklósi gergely#koch máté#andrásfi tibor#nagy dávid

Címlapról ajánljuk