Sport

Miló Viki: Hogyan engedheti a NOB, hogy megalázzanak minket, nőket?

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 2. 11:39

Megszólalt a korábbi profi ökölvívó világbajnok Miló Viktória is a párizsi olimpia boksztornáját beárnyékoló botránnyal kapcsolatban. Hámori Lucának a negyeddöntőben egy algériai riválissal kell megküzdenie, akit tavaly magas tesztoszteronszintje miatt zártak ki a világbajnokságról.

Miután a párizsi olimpia női ökölvívótornáján, a 66 kilogrammos súlycsoport nyolcaddöntőjében Hámori Luca legyőzte az ausztrál Marissa Williamsont, kiderült, hogy a következő, szombati ellenfele, immár az éremért, az algériai Iman Helif lesz. Az a sportoló, akit a tavalyi világbajnokság előtt, a nemi tesztek eredményeit követően kizártak a tornáról, mert túl sok tesztoszteron volt a szervezetében. És az az ökölvívó, aki ellen az előző körben az olasz Angela Carini két nagyobb ütés, 46 másodperc után sírva adta fel a küzdelmet, mondván, igazságtalan, hogy egy férfi pofonjait kell állnia.

Miló Viki: Hogyan engedheti a NOB, hogy megalázzanak minket, nőket?
Fotó: MTI/AP/John Locher


Az ügyben a magyar szövetség is jelezte, hogy hivatalos panasszal fog élni, Boris Beckertől Elon Muskig neves sportolók és közéleti személyiségek szólaltak fel a jelenség ellen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanakkor közleményben vette védelmébe a sportolót. A szervezet szerint a versenyző részvétele megfelel az olimpiai szabályoknak.

Felháborodását fejezte ki a korábbi profi világbajnok bokszoló, több küzdősportban is bajnoki címekig jutó Miló Viktória is, aki a Tiktokon mondta el véleményét az esetről.

„Ez nagyon rossz dolog, felháborító, hogy megengedik, hogy egy férfi üssön egy nőt, a világ szeme láttára. Ez egy sport, ahol nagyon számít a genetika. Egyszerűen nem értem, ezt hogy engedhette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Nem gondolnak arra, hogy ennek milyen veszélyei vannak? Hogyha egy férfi üt egy nőt, annak milyen sérülései lehetnek? 

Ha már az egyenjogúságról beszélünk, nekünk, nőknek nincs lehetőségünk arra, hogy ne egy férfi üssön minket? Hogy ne alázzanak meg minket? Mindenhol azt látjuk, hogy ugyanazért a munkáért egy férfi több pénzt keres, mint egy nő. Mindenütt azt látjuk, hogy minket elnyomnak. És itt van egy egész világot összefogó sportverseny, és a NOB megengedi, hogy beenged egy férfit egy ilyen sportágba?


A ma már edzőként dolgozó egykori nagyszerű sportoló felidézte a dél-afrikai középtávfutónő, Caster Semenya esetét is, megjegyezve, hogy az ő esetében sem voltak egyenlőek a feltételek, de a versenyzése legalább nem jelentett sérülésveszélyt a riválisaira.

Emlékszünk a futónőre, akiről szintén kiderült, hogy Y kromoszómája van. Az is igazságtalan volt, de itt kiütésről van szó. Azért mennek be a ringbe a sportolók, hogy pontokat szerezzenek, vagy kiüssék az ellenfelet. Nyilvánvaló, hogy itt egy férfinak óriási előnye van egy nővel szemben.

Miló Viktória végül üzent az éremcsatára készülő, már a részvételével is sporttörténelmet írt Hámori Lucának.

Én innen, Budapestről azt kérem a Lucsikától, hogy nagyon-nagyon vigyázzon magára, nagyon sok lábmunka legyen, és próbálja kipofozni az algériai ellenfelét. De tejesen mindegy, mi lesz az eredmény, Luca már sporttörténelmet írt, hiszen első magyar női ökölvívóként lehet ott az olimpián. 

@milo.viktoria Nagyon sok tanitványom hívott, hogy mi a véleményem arról , Hámori Luca egy férfival fog boxolni a Párizsi Olimpián… #foryoupage #foryou #fy #nekedbelegyen #nekedbe #milóviki #milóviktória #olimpia #párizsiolimpia #igazsagtalansag #szorítunk ♬ eredeti hang - Miló Viktória Világbajnok
#Sport#miló viktória#hámori luca#Imane Helif#olimpia#párizs 2024#ökölvívás#botrány#boksz

Címlapról ajánljuk