Sport

Nem sikerült a bravúr: kikapott a férfi kézilabda-válogatott Dániától

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 2. 10:49

A tokiói olimpia ezüstérmese ellen játszotta utolsó előtti csoportmérkőzését a magyar férfi kézilabda-válogatott. Bár az első félidőben szoros volt az állás és többször is vezetett a magyar csapat, végül a dán rutin felülkerekedett és a második félidőben magabiztos előnnyel megnyerték a meccset. Magyarország számára így egy forgatókönyv maradt az olimpia folytatására nézve, a következő mérkőzésen le kell győzni a regnáló olimpiai bajnok Franciaországot. 

Negyedik olimpiai csoportmeccsén a magyar férfi kézilabda-válogatott azzal a Dániával játszott, amely az előző két ötkarikás játékokon egy ezüst- és egy aranyérmet szerzett, 2023-ban pedig megnyerte a világbajnokságot. A párizsi olimpián eddig a dánok szerezték a legtöbb gólt, meccsenként átlagosan 35-öt (a magyar csapatnál ez a szám 30). Joggal mondhatjuk, hogy ezúttal is bejelentkeztek az olimpiai bajnoki címre.

A magyar férfi kézilabda-válogatott háza táján történtek változások a Norvégia ellen drámai körülmények között elvesztett meccs után. Hármat is cserélt Chema Rodriguez szövetségi kapitány. Kikerült a keretből Palasics Kristóf kapus, akinek helyére Mikler Roland érkezett, továbbá az ügyeletes hetes lövőnk, Imre Bence és Szita Zoltán sem kapott most lehetőséget. A helyükre Hanusz Egon és Rosta Miklós érkezett. A cserékre sérülés és betegség miatt volt szükség.

A magyar kapuban az a Mikler kezdett, aki már a 2012-es londoni olimpián is játszott. A mérkőzés magyar góllal indult, Ancsin Gábor szerzett vezetést 40 másodperc elteltével. Bár az első 5 percben pariban volt a két csapat, a 10. percben már három góllal vezettek a dánok, 3-6-ra. A magyar válogatott a hibák után igyekezett megtalálni játékát és a 16. percben feljött egy gólos különbségre, 7-8-ra. Ekkor időt is kértek a dánok, de hiába, mert a 19. percben egyenlített a magyar csapat, egy perccel később pedig Bodó Richárd révén megvolt a 9-10-es vezetés. A dán válogatott a 28. percben egyenlített, 13-13-ra módosítva az állást. A félidei pihenőre 14-16-os dán vezetéssel vonultak a csapatok.

magyar dán
Bodó Richárd (balra) és Sipos Adrián (jobbra) védekezik a dán Mathias Gidsel ellen - Fotó:Reuters


A második játékrész az elsőhöz hasonlóan ismét magyar góllal kezdődött, Sipos Adrián találatával egy gólra olvadt a csapat hátránya. Ezt követően azonban a dánoknak jött ki jobban a lépes, növelni tudták az előnyüket és a 44. percben már négy góllal vezettek. Ez a négy, sőt időnként már öt gólos különbség a mérkőzés utolsó 10 percére fordulva is tartotta magát. A magyar válogatott egyenlíteni nem tudott, de kicsit közelebb lopózott ellenfeléhez, a mérkőzés 25-28-as dán győzelemmel zárult. 

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak a vereség ellenére még van esélye a továbbjutásra, ehhez azonban a hazai pályán játszó, olimpiai címvédő Franciaországot kell legyőzni augusztus 4-én.

Férfi kézilabda 
B-csoport
Magyarország - Dánia (14-16) 25-28
Párizs, Vezeti: I. García, A. Marín (spanyolok) 

Nyitókép: Reuters

#Sport#olimpia#párizs#kézilabda#magyarország#dánia

Címlapról ajánljuk