Sport

Meggyőző pólósiker Japán ellen, minden magyar mezőnyjátékos betalált

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 1. 22:27

Koncentrált játékkal hozta a kötelezőt a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely Vigvári Vince és Varga Dénes vezérletével 17-10-re győzte le a kellemetlen stílusban játszó Japánt.

A harmadik kör mérkőzéseit rendezték csütörtökön a férfi vízilabdatorna B-csoportjában. A mieink eddig ötvenszázalékos mérleggel álltak, hiszen a házigazdák elleni győzelem után kedden, a csoportrangadón kikaptak az Európa-bajnok spanyoloktól. Ezúttal a pont nélkül álló, de két egygólos vereséggel érkező Japán volt az ellenfél. A papírforma szerint tehát nem körömrágós mérkőzés várt Varga Zsolt csapatára, de félvállról sem lehetett venni a franciákat és a szerbeket is nagyon megszorító, rendre sok gólt dobó japánokat.

Molnár Erik centergóljával a magyar válogatott szerezte az első gólt a 2. percben, majd egy kivédekezett emberhátrány után Vámos Márton is betalált. Vogel Soma bravúrja után Fekete Gergő már 3-0-ra alakította az állást, és még mindig nem telt el a nyitó negyed fele. Az 5. perc végén Watanabe fórból szépített, sőt, a következő japán támadás végén Adachi minimálisra csökkentette az előnyt. Szerencsére az első negyed ezután már újra csak magyar gólokat hozott, Angyal Dániel és Varga Dénes is tetszetős akció végén volt eredményes (5-2).

A második nyolc percet Watanabe emberelőnyös gólja nyitotta, majd egy labdaeladás után örülnünk kellett, hogy az újabb japán kísérlet a kapufán csattant. Jókor jött Hárai Balázs gólja (6-3), mert bár jó mentalitással, de sok pontatlansággal játszottak a mieink. Okawa lövésébe Vogel csak beleérni tudott, de Vigvári Vince gyors válaszával, három perccel a nagyszünet előtt visszaállt a három gólos különbség (7-4). Érdekesség, hogy a hét gólunkat hét különböző játékos szerezte. Az első duplázó Varga Dénes lett, majd közvetlenül a dudaszó előtt Vigvári is megszerezte a második találatát, beállítva a félidei állást (9-4).

A harmadik negyed elején Jansik Szilárd is feliratkozott az eredményjelzőre, a mésik oldalon Adachi fórból szép kapásgóllal válaszolt (10-5). A játékrész második felében Nagy Ádám is megszerezte az első gólját, mezőnyjátékosaink közül már csak Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián lőlapja volt üres. Hogy a magyar csapat komolyan vette a mérkőzést, az is mutatta, hogy Vogel egy 11-5-nél bemutatott védése után is látványosan tudott örülni. Vigvári harmadik gólja után már hétre nőtt az előny, Inaba bombája csak kozmetikázta az állást, 12-6-os magyar vezetésről kezdődhetett a záró játékrész.

Látványos góllal faragtak egyet a hátrányon a japánok, Suzuki Watanabe gyönyörű passzából talált be, de Vámos hamar tett arról, hogy újra hat legyen közte (13-7). Az ázsiaiak Araki révén a következő fórt is kihasználták, míg a mieink kísérleteit rendre védeni tudta a második félidőre becserélt Tanamura, a szakállas kapus többször fejjel hárított. Varga Zsolt szövetségi kapitány az utolsó bő öt percre küldte be Vogel cseréjét, Bányai Márkot, aki mindjárt védett is egyet. Az utolsó percekben Zalánkinak is megadatott a gólszerzés sikerélménye (14-8), majd egy ötméterest Manhercz végezhetett el, így a kapusainkat leszámítva ezt az élményt mindenki átélhette. A japánok szintén büntetőből szépítettek (15-9), ugyancsak öt méterről Varga Dénes a kapufára vágta, de fél perccel később ziccerben már nem rontott (16-9). Az utolsó percben Vigvári előnyből negyedszer is betalált, erre Watanabe válaszolt, harmadik kísérletéből harmadik gólját szerezve. 17-10 lett a vége, a magyar válogatott nem játszott hibátlanul, de az elsőtől az uolsó pillanatig hajtott és komolyan vette ellenfelét. A sikerrel a továbbjutás gyakorlatilag borítékolható, de azt minden világversenyen tudjuk, hogy a fontos dolgok majd az egyenes kieséses szakaszban történnek.

Nyitókép: Reuters

#Sport#vízilabda#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk