Sport

Pénteken rajtol az atlétika 18 magyarral

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 14:51

A Stade de France-ban pénteken kezdődnek az atlétika versenyei a párizsi olimpián, de a program már csütörtökön indul a 20 kilométeres gyaloglással.

Az atlétikai versenyek 18 magyar résztvevője közül az első napon Helebrandt Máté és Venyercsán Bence, valamint Madarász Viktória és Récsei Rita lesz érdekelt. A stadionban másnap a tízpróbázók 100 méteres síkfutásával kezdődnek a küzdelmek – számol be az MTI.

A magyar atléták 39 érmet – köztük tíz aranyat – szereztek eddig az olimpiákon, a dobogós helyezésre Párizsban is van esély: a kétszeres világbajnoki harmadik kalapácsvető Halász Bence az éremvárományos. A szombathelyi nehézatléta már pénteken dobókörbe lép a selejtezőben.  

Összességében egy-két döntős eredmény várható a magyar csapattól.

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapján jelezte, Deutsch Péter vezérigazgató és Gyulai Miklós elnök itthonról szurkol, mivel átadták akkreditációjukat a sportszakmai stábnak, azaz az edzőknek.

„A Magyar Olimpiai Bizottság által nyújtott lehetőségeinket maximálisan kihasználva alakítottuk ki az utazó delegációt, legfontosabb, hogy az összes kvalifikált atlétánk komfortosan érezze kint magát” – mondta Gyulai Miklós. „Tekintettel arra, hogy már a kvalifikációs időszak megmutatta, mekkora a konkurencia, elfogultság nélkül állíthatom, sportolóink a kijutással hatalmas tettet hajtottak végre! Az olimpián nincs még egy olyan sportág, mint az atlétika, biztos vagyok benne, hogy egészen elképesztő, sokáig felejthetetlen versenyeket láthat majd a közönség, olyanokat, amelyeken sokszor elképzelhetetlenül kis különbségek döntenek majd el helyezéseket. Hogy ebben az őrületes harcban hol végeznek majd a mieink, megjósolhatatlan, éppen ezért konkrét elvárások a helyezésekkel kapcsolatban nincsenek. Amennyiben egyéni legjobbjaikhoz közel teljesítenek, vagy adott esetben megdöntik azokat, már elégedettek lehetünk.”

Az atlétika a kezdetektől a játékok egyik csúcspontjának számít. Párizsban 48 számban – 23-23 férfiban és 23 nőiben, valamint a vegyes váltóban és a gyalogló vegyes csapatban – avatnak bajnokot.

Három éve Tokióban három világcsúcs született a norvég Karsten Warholm (45.94 mp) és az amerikai Sydney McLaughlin-Levrone (51.46 mp) 400 méter gáton, a venezuelai Yulimar Rojas (15,67 m) pedig hármasugrásban nyert a világ legjobb eredményével. Utóbbi kettő azóta tovább javította a rekordot (50.65 mp és 15,74 m), s bár Rojas sérülése miatt nem áll rajthoz Párizsban, nem lenne meglepetés, ha 400 gáton újabb csúcsokat láthatna a közönség.

A nőknél a 37 éves Shelly-Ann Fraser-Pryce szereplését kíséri különleges figyelem, mivel a jamaicai sprinter lehet az első atléta, aki öt olimpián szerez érmet ugyanabban a számban; Pekingben és Londonban megnyerte a klasszikus vágtaszámot, Tokióban ezüst-, Rióban pedig bronzérmet szerzett. A tavalyi budapesti világbajnokságon szintén egy bronzzal jelezte, hogy kora ellenére továbbra is a világ legjobb sprinterei közé tartozik.

A férfiaknál 100 méteren az amerikai Noah Lyles készül arra, hogy a világbajnoki tripla után hasonlót produkáljon Párizsban is, Budapesten a 100 mellett 200-on és a 4x100-as váltóval is első lett. A 27 éves sztárnak az olimpiai bajnoki cím még hiányzik a gyűjteményéből.

Eliud Kipchoge szintén történelmet írhat, a kenyai hosszútávfutó lehet az első férfi atléta, aki öt olimpián is felállhat a dobogóra. Rióban és Tokióban megnyerte a maratont, Pekingben második volt 5000-en, Athénban pedig harmadik.

Nagy rekordot állíthat be a lengyel Anita Wlodarczyk, ha ugyanis megnyeri a női kalapácsvetést, csatlakozik az amerikai Al Oerterhez (diszkosz) és Carl Lewishoz (távol), akik négy olimpián bizonyultak legyőzhetetlennek ugyanabban a számban.

Nyitókép: A Stade de France (Photo by Claudio Villa/Getty Images)

#Sport#olimpia#párizs 2024#atlétika

Címlapról ajánljuk