Sport

Milák Kristóf ezüstérmet nyert, mert Marchand emberfelettit teljesített

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 20:49

Nem edz. Még mindig nem edz. Hol van? Senki sem tudja. Mikor utazik az olimpiára, elutazott már? Még nem. Majd valamikor. „Kristóf edzője hatalmas hibát követett el”. Így került be a hírekbe az elmúlt fél évben Milák Kristóf. Párizsban pedig a fantasztikus teljesítményével. Ami végül „csak” ezüstérmet nyert. Mert Léon Marchand a 200 pillangó döntőjében olyan utolsó 50-et produkált, amire még nem volt példa.

„Nem akarok belemenni ennek az elemzésébe, de közel hatvan év alatt, amióta a szakmában vagyok, én ilyet még nem láttam” – nyilatkozta Sós Csaba, az úszók kapitánya.

Merthogy Milák középdöntős ideje 1:52.72 perc volt, csaknem nyolc tizedmásodperccel megelőzte a második helyen fináléba jutó, francia Léon Marchand-t. Aki az olimpia egyik kiemelt sztárja.

Ezek után Milák korábbi edzője, Selmeci Attila azt mondta: „Nem tudom elképzelni Marchand-ról, hogy legyőzze Kristófot. Milák meg fogja nyerni, csalódnék, ha nem nyerné meg.”

Szerda este a 4-es pályán Milák, az 5-ösön Marchand csobbant a vízbe a 200 pillangó döntőjében.

Milák hamar fél testhossznyi előnyre tett szert, és már 50 után 0,64-gyel vezetett nagy riválisával szemben. Végül 1:51,75-tel ért célba, márpedig ezzen me szokás kikapni. 

Ám itt volt egy jobb: Léon Marchand-nak hívják. Aki az utolsó 50 méteren nyert. Minden idők leggyorsabb utolsó 50 másodpercével 200 méteres pillangóúszásban. Olimpiai rekorddal, 1:51.21-es idővel.

Ezzel megvan a magyar küldöttség első ezüstérme Párizsban. Azt még sokáig fogjuk emlegetni, amilyen előzmények után Milák nyert. 

Egy biztos: azt nem lehet mondani, hogy ne edzett volna. Mert ez egy elképesztő teljesítmény volt.

Szóval Milák Kristófra nagyon-nagyon büszkék lehetünk. Még akkor is, ha az tehát nem sikerült neki, amit az RTL-nek nyilatkozott tavaly: 

Kétszáz pillangón legyen meg a címvédés, ennyi a lényeg


Nyitókép: Reuters/Evgenia Novozhenina

#Sport#olimpia#párizs 2024#milák kristóf

Címlapról ajánljuk