Sport

Ha olimpia és férfi kézilabda, akkor Lékai Máté és dráma

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. július 31. 11:58

A magyar férfikézilabda-válogatott drámai meccsen kapott ki Norvégiától a párizsi olimpián. Cikkünkben három, hasonlóan infarktusközeli végjátékú mérkőzést idézünk fel kézicsapatunk múltjából, az egyiknél főszereplő volt a Párizsban is pályára lépő Lékai Máté.

 

2007-es világbajnokság: drámai győzelem és drámai vereség

2007 januárjában a férfikézilabda-válogatott egy időre még a sportnapilap címlapját is kibérelte egy hétre. Mivel nem magyar labdarúgásról van szó, ez komoly bravúr.

Amikor kialakult a németországi világbajnokság csoportbeosztása, sokan féltették Skaliczki László csapatát, hiszen Norvégia és Dánia révén két roppant veszélyes ellenfelet sorsoltak a magyar négyesbe, és a továbbjutáshoz legalább az egyiküket meg kellett előzni. 

Időrendben először jött egy felfoghatatlan magyar bravúr, Dániával szemben. Négy és fél perccel a vége előtt 28-24 volt az állás – nem ide. 

Ami viszont ezek után történt, az minden képzeletet felülmúlt. A magyar válogatott zsinórban hat gólt dobott az 56. perc után, a kapus, Puljezevics Nenad pedig másfél percen belül két ziccert (mindkétszer az addig 10 lövésből 10 gólt elérő Christiansenét!) és egy hétméterest hatástalanított. Négygólos hátrányból így lett négy perc alatt kétgólos fór, és bár a végén Lindberg révén még beköszöntek a skandinávok, ez már csak a szépítéshez volt elég (30-29).


Ezek után a norvégokat is sikerült megverni, így a középdöntőt könnyedén elérte a magyar válogatott. Ott a csehek elleni győzelem és a horvátoktól elszenvedett vereség után a helyzet úgy festett, hogy két meccsen elég egy pontot szerezni a biztos továbbjutáshoz, két vereség esetén pedig abban bízhatunk, hogy a spanyolokat legyőző dánok vagy Csehországtól vagy Oroszországtól kikapnak..

Spanyolország ellen a saját meccsünkön hamar rájöhettünk, hogy az a bizonyos egy pont nem most fog összejönni. Mivel Dánia legyőzte Oroszországot, igazából már csak egy esély maradt a továbbjutásra: legalább döntetlent kellett elérni az oroszok ellen. 

Minimum annyira vibrált a feszültség, mint a párizsi olimpiai meccsen Norvégia ellen. És a forgatókönyv kísértetiesen hasonló volt, mint a szerdai mérkőzésen. 

Döntetlen állásnál az egyik szélsőnk (2007-ben Iváncsik Gergő) helyzetbe került, de nem talált be, az ellenfél pedig büntetett.

Három másodperccel (!) a vége előtt az egész meccsen tarthatatlan balszélső, Kokcsarov mattolta Fazekast. A mieink cserekapusa remekül védett a második félidőben, ezúttal azonban tehetetlen volt. Mint ahogy a magyar csapat is: válaszra már nem maradt idő, a magyarok gyakorlatilag lemondhattak a továbbjutásról. 

Már csak abban bízhattunk, hogy a csehek megverik a dánokat, ám Hvidték – hiába ment el az elején 6-1-re az ellenfél – nem tették meg azt a szívességet, hogy kikapnak. A magyar válogatott ezzel az utolsó pillanatos góllal kiesett.

2012, londoni olimpia, Izland, negyeddöntő

Minden idők talán legdrámaibb kézilabdamérkőzése. Kétszeri hosszabbítás után jutott tovább Mocsai Lajos csapata Izland ellen. De hogy? 14 másodperccel a rendes játékidő vége előtt Izland eggyel ment, és büntetőt lőhetett. Ha belövik, vége. 

De még ha nem is: 14 másodperc alatt nagyon nehéz kiegyenlítenünk. Fazekas Nándor azonban szenzációs bravúrral kivédte a büntetőt, a kipattanó labdát Császár Gábor lehúzta, Zubai Szabolcshoz passzolt, ő Iváncsik Gergőhöz, aki a balszélső helyén feltűnő, 24 éves Lékai Mátéhoz. 

A mai napig a magyar válogatottat erősítő irányító pedig 59:56-nál, tehát 4 másodperccel a vége előtt kiegyenlített. 

A kétszeri hosszabbítás is őrült izgalmakat hozott, de mégis, ennek a meccsnek Lékai gólja volt a nagy jelenete. A négy másodperccel a rendes játékidő előtt születő magyar találat.

Lékai Máté 2023-ban, Csisztu Zsuzsa interjúműsorában így elevenítette fel a Londonban történteket:

Ez egy hollywoodi történet. Ha ezerszer lejátsszuk, sem történik meg még egyszer ugyanez a forgatókönyv.


„Az egészet nem értem, ami ott történt. Ha nem támadnak, hanem elviszik passzívig, akkor vége a meccsnek, nyernek eggyel. Erre ők támadtak, kiharcoltak egy hetest. Emlékszem, Schuch Timuzsin még reklamált, hogy ez miért hetes, miközben ez nekünk csak jó volt. Ez egy örök élmény a karrieremben, az életemben és azt gondolom, hogy az emberek életében is. Mert most már eltelt tíz év, és szerintem aki akkor követte a kézilabdát, az még mindig emlékszik rá.”

Sajnos valószínűleg a Norvégia elleni párizsi vereséget is sokáig emlegetjük még, csak másfajta előjellel.

A nyitóképen Lékai Máté a 2012-es Izland elleni továbbjutást ünnepli. Fotó: Getty Images

#Sport#olimpia#kézilabda#ma

Címlapról ajánljuk