Sport

Hosszú Katinka sokat vár Kós Huberttől a 200 méteres hátúszásban

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 15:34

A korábbi háromszoros olimpiai- és kilencszeres nagymedencés világbajnok Hosszú Katinka bizakodva várja Kós Hubert szereplését annak fő számában, 200 háton. Az elmúlt másfél évtized egyik legnagyobb úszója beszélt Pádár Nikolett kizárásáról is, mint mondja, a versenyző ilyenkor ezt nagy csapásként éli meg – vele is előfordult a 2006-os budapesti Európa-bajnokságon –, ugyanakkor rengeteget lehet tanulni belőle.

Noha a második olimpiáján szereplő, még mindig csak 21 éves Kós Hubert 100 méteren nem jutott döntőbe, az előfutamból országos csúccsal, elsőként került a középdöntőbe, ahol újra 53 másodpercen belüli időt úszott. 

A párizsi olimpia alatt az Eurosport elemzőjeként tevékenykedő Hosszú Katinka szerint ez nagyon jó jel a 200 hát előtt, melynek előfutamait szerdán rendezik, és amely számban Kós a világbajnoki címvédő. 

Remek formában van, sőt, a legjobb formájában, hiszen országos csúcsot tudott úszni százon, úgy gondolom, bizakodóan várhatjuk a 200 méteres versenyt


– mondta Hosszú Katinka. A tavaly augusztus óta immár édesanyaként versenyző, de a párizsi játékokról lemaradt Hosszú beszélt a fiatal Pádár Nikolettről is, a 18 évesen már felnőtt Európa-bajnok klasszist legerősebb számában, 200 gyorson zárták ki szabálytalan rajt miatt. 

„Megmondom őszintén, nem is vettem észre a kiugrást, nagyon meglepődtem. Ez a legrosszabb, ami történhet, hogy nem tudod megmutatni, mit tudsz, ráadásul rögtön, már az előfutamban” – mondta Hosszú Katinka. Hozzátette, ilyenkor a versenyző hajlamos úgy gondolni, hogy egy ilyen eset rányomja majd a bélyegét az egész pályafutására, de biztos abban, hogy ez nem így lesz. Húsz év tapasztalattal a háta mögött úgy érzi, Pádár előtt is fényes jövő állhat, és rengeteget fog tanulni a történtekből. 

Nem hiszem, hogy valaha be fog mozdulni még egyszer.


Hosszú Katinka teljes elemzése:


A szakkommentátorként most debütáló klasszis kitért a férfi 400 méteres vegyesúszás francia győztesére, Léon Marchand-ra is, akinek az úszásán látszik a rengeteg befektetett munka. Szerinte sokatmondó, hogy a 350 méteres forduló után is 13 métert tudott delfinezni.

„Kőkemény mindennapos munka eredménye az, hogy a fordulókat képes így megcsinálni ebben az oxigénhiányos állapotban. De tudjuk, hogy az edzője, Bob Bowman mindenkitől megköveteli, hogy minden egyes nap hozza a maximumot. Láthatjuk, hogy Hubi (Kós Hubert – a szerk.) is milyen jó formában van.” 

Hosszú Katinka szerint Marchand egy hagyományos, három méteres vízmélységű medencében ezzel az úszással világcsúcsot ért volna el, de mivel a párizsi olimpiai versenymedencében csak 2,15 méter mély a víz, ez lassítja a versenyzőket. Ez látható volt a férfi 100 méteres mellúszás döntőjében is, amelyben senki sem jutott 59 másodperc alá.

Nyitókép: Kós Hubert a férfi 100 méteres hátúszás ötödik előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. július 28-án. Fotó: MTI/Derencsényi István

#Sport#olimpia#párizs 2024#úszás#hosszú katinka#kós hubert#országos csúcs

Címlapról ajánljuk