Sport

Andrásfi Tibor remek napot produkálva lett negyedik férfi párbajtőrben

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 21:47

Élete első olimpiáján a többek között a 2012-es egyéni olimpiai bajnok Rubén Limardo Gascónt legyőzve negyedik helyen végzett Andrásfi Tibor. A kisdöntőben az egyiptomi Mohamed el-Szajed bizonyult jobbnak a magyar párbajtőrözőnél (8-7).

A bronzmérkőzésen Andrásfi Tibor koncentrált teljesítményt nyújtva 3-2-vel hozta az első harmadot. A második harmad balszerencsésen kezdődött, mert mint kiderült, meghibásodott Andrásfi fegyvere, úgyhogy ki kellett cserélni. Az ellenfél egyenlítése után mindketten kaptak egy-egy sárga lapot passzivitásért. Aztán remek parádriposzttal ismét elérte a magyar fiú, hogy előnnyel zárjon egy harmadot (4-3). 

A záróharmadban is egy remek találattal jelentkezett Andrásfi (5-3), az egyiptomi viszont erre gyorsan szépített, és szúrt is (5-4). El-Szajed ráérzett a ritmusra, és kiegyenlített. Andrásfi újabb tusa után hosszú ideig senki sem talált. Le is telt egy újabb perc, ezért passzivitásért mindketten piros lapot kaptak. Ez viszont csak annyit jelentett, hogy mindketten kaptak egy-egy büntetőtalálatot, de továbbra is a magyarnál volt az előny (7-6). El-Szajed ment az egyenlítésért, és 14 másodperccel a vége előtt sikerrel is járt. 

Jöhetett megint az egyperces hosszabbítás, amelyben az egyiptomi volt a kedvezményezett, vagyis neki nem is kellett feltétlenül szúrnia. Együttes találat jött össze 29 másodperccel a vége előtt. 14 másodperccel a vége előtt közelharc alakult ki, amiben El-Szajed talált. Legalábbis azt hitte. A videó alapján mégsem talált.

4:47-tel a vége előtt megint kialakult egy közelharc, és megint megállt a mérkőzés. Újra jött a videózás, hogy még a küzdelem megszakítása előtt jött-e Andrásfi szúrása. Ezúttal sem ítéltek találatot. A hátralévő 4 másodpercben egy együttes találat született, a végén pedig Andrásfinak mennie kellett: nem jött be, az egyiptomié lett a pont, 8:7-es sikerrel pedig a bronzérem is. Andrásfinak maradt a negyedik hely.

Ami a bronzmeccsig vezető utat illeti:

Andrásfi egész nap remekül vívott.

A 32 között a venezuelai Rubén Limardo Gascónt 15-10-re verte, majd szoros küzdelemben, ráadástussal megnyerte második mérkőzését, az előzőleg Koch Mátét búcsúztató venezuelai Grabiel Lugo ellen (13-12). Az elődöntőbe jutást az olasz Federico Vismarával szemben harcolta ki, nagy fordítást bemutatva (15-13-ra győzött, pedig előtte 5-1-re és 10-7-re is vezetett az ellenfél). A legjobb négy között látványos küzdelemben, a hosszabbításban esett tussal 14-13-ra kikapott a japán Kano Kokitól. 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Sport#vívás#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk