Sport

A múltkori fájó vereség után ezúttal legyőzte Franciaországot a magyar férfi vízilabda-válogatott

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 20:46

Fájó, 11-10-es vereséget szenvedett a februári dohai világbajnokság negyeddöntőjében Franciaországtól a magyar férfi vízilabda-válogatott. Ezúttal viszont a mieink végig vezetve nyertek 13-12-re, így jól indították a párizsi olimpiát. 2004 óta először sikerült megnyerni az első csoportmeccset az ötkarikás játékokon.

Az első negyed álomszerűre sikerült. Varga Dénes góljára Bouet emberelőnyből még válaszolt, aztán Vigvári Vince egy percen belül kétszer volt eredményes, és máris 3-1-es magyar vezetés állt az eredményjelzőn. Egy Vogel-védés után Vámos parádés gólt lőtt szabaddobásból, aztán következett a harmadik Vigvári-találat, úgyhogy 5-1-gyel zárult az első játékrész.

A második is jól kezdődött: még fél perce sem ment a küzdelem, amikor a bekkünk, Angyal lőtt nagy gólt (6-1). Ezt követte egy francia büntető, ám ebben a műfajban Vogel Somát szinte lehetetlen legyőzni, Crousillat-nak sem sikerült. Bodegas azért egy ziccert bevert, majd később egy bombagóllal jelentkezett, így feljöttek 3-6-ra a házigazdák. Erre már muszáj volt válaszolni, és sikerült is, méghozzá egy nagyon szép emberelőnygóllal: Jansikra jött ki a figura, akinek szinte csak be kellett zsákolnia a labdát közvetlen közelről (7-3). Vámos remek labdaszerzése jóvoltából indult az a támadás, amelyből Fekete lőtt meggyőző gólt (8-3). 

A Dohában ötöt vágó Thomas Vernoux ekkor szólt hozzá érdemben először a meccshez: nagy gólt lőtt szabaddobásból (8-4). 

Dohában is volt 8-4 ide, aztán 11-10 lett, oda…

Thomas Vernoux büntetőből újabb gólt szerzett (8-5), éppen ezért nagyon jól jött, hogy Manhercz nem sokkal a negyed vége előtt betalált (9-5).

A harmadik játékrész leginkább Vogel Soma védéseiről szólt. Gól egyik oldalon sem esett. Aztán végül Crousillat törte meg a jeget. Utána magyar időkérést követően Manhercz talált a kapuba, így nem esett meg az a szégyen, hogy egy negyed magyar gól nélkül záruljon (10-6). Kettős emberelőnyből Romain Vernoux szépített (10-7), így mentünk neki az utolsó negyednek.

Ebben Jansik góljára Khasz válaszolt (11-8). Végre a 2023-as év legjobb férfi vízilabdázójának megválasztott Zalánki Gergő is meglőtte az első gólját, erre ismét Khasz felelt (12-9). Öt perccel a vége előtt büntetőből Thomas Vernoux felhozta mínusz kettőre a franciákat (12-10). 

Hárai bombáját védte a kapus, szerencsére nem tudtak megúszni a házigazdák. 3:33-mal a vége előtt Thomas Vernoux lövését bravúrral hárította Vogel. Varga Zsolt időt kért.

A múltkori fájó vereség után ezúttal legyőzte Franciaországot a magyar férfi vízilabda-válogatott
Magyar időkérés. Fotó: Reuters/Leah Millis

Jó figurát csináltak a mieink, ám Fekete lövésénél a francia kapus is óriási bravúrt mutatott be. Az ellenfél lefordult, és büntetőt harcolt ki.

2:12-vel a vége előtt, 12-10-nél Thomas Vernoux büntetőjét Vogel kivédte!

Vogel ez után leszedett egy beadást, majd egy lövést védett hatalmas reflexszel, vagyis 1 percen belül háromszor fosztotta meg góltól a franciákat.

A másik oldalon Vámos Márton gólja után nyugodhattunk meg végleg. 1:11-gyel a vége előtt 13-10. Még úgy is, hogy Thomas Vernoux gyorsan gólt lőtt (13-11).

A remek első negyedhez képest izgalmas lett a meccs, de a lényeg a győzelem, az pedig meglett. 13-12-tel méghozzá, mert Bodegas az utolsó másodpercekben lőtt még egy gólt.

A nyitóképen Zalánki Gergő. Fotó: Reuters/Leah Millis

#Sport#vízilabda#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk