Sport

Tizenkét év után vereséggel tértek vissza férfi kézilabdázóink a nyári olimpiára

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. július 27. 12:27

2012-ben emlékezetes olimpiát produkált a Mocsai Lajos irányította magyar férfi kézilabdaválogatott, azóta viszont nem sikerült kijutni. Most, 12 év elteltével Egyiptom ellen szurkolhattunk ismét honfitársaknak a férfi kézilabdatornán. A mérkőzés nagy izgalmakat hozott, de végül az első félidő sorsdöntőnek bizonyult: Egyiptom 35-32-re diadalmaskodott.

Juan Carlos Pastor. Nehéz volna nélküle elmesélni a magyar férfi kézilabda elmúlt 15 évének történetét. A Szeged edzőjeként kitörölhetetlen nyomot hagyott.

Most az egyik tanítványa, Chema Rodríguez próbálta legyőzni őt taktikailag, merthogy a magyar kispadon Chema, az egyiptomin Pastor tevékenykedett.

Az első félidőben Pastor csapatának akarata érvényesült. Volt 7-15 is… 

A kijutás egyik nagy hőse, Bartucz László kapus alig tudott védeni, annyira nem kapott támogatást. Becsülettel tették a dolgukat a mieink, de nem sok sikerrel. Egyiptom szinte ördögien támadott, gyorsan, eredményesen. Ha gyors lerohanásra volt lehetősége, abba nem csúszott hiba, ha a mieinknek, nos, a mieink nemigen tudtak gyorsan indulni.

Chema szépen lassan szinte mindenkit lecserélt, Bartucz helyére bejött például Palasics Kristóf. Ekkor volt 7-15. A 18. percben. Vagyis majdnem percenként lőttek egy gólt az afrikaiak...

Szinte hihetetlen, a 43. percben Imre Bence második nekifutásra (elsőre védett a kapus, a kipattanót viszont belőtte szélsőnk) értékesített büntetője után egyenlő állást mutatott az eredményjelző (23-23). 

Mi kellett ehhez? Például Palasics bemutatott óriási bravúrokat, Fazekas Gergő lőtt egy csodás cundergólt, és Pastor hiába alkalmazta kedvelt kétbeállós taktikáját, időt kellett kérnie, és annak sem lett igazi eredménye.

Az egyenlítés után viszont megrázta magát Egyiptom, és nagyon kellett Bartucz, illetve a veterán Lékai Máté visszatérése a pályára: előbbi büntetőt védett, utóbbi gólokat lőtt, máskülönben megint elléphetett volna az ellenfél.

Tizenkét év után vereséggel tértek vissza férfi-kézilabdázóink a nyári olimpiára
Lékai Máté 2012-ben is ott volt az olimpián, most is odatette magát. Fotó: Hungary REUTERS/Eloisa Lopez


Jött néhány perc, amikor bár kevésen múltak a dolgok, de nekünk nem jött össze a gól, az egyiptomiak pedig megint gyorsan tudtak indulni (28-32). Egy üres kapus góllal feljöttek a mieink 30-32-re, aztán egy Bodó-góllal 31-33-ra, utána pedig egy majdnem egész pályás üres kapus Bodó-találattal 32-33-ra.

Pastor időt kért.

Az 59. perc legvégén 1 gólos egyiptomi előnynél Bodót kiküldték a játékvezetők, így elmúlt az ellenfél passzívveszélye. Adogathattak tehát egy ideig, immár az utolsó percen belül, és Jahia gólt lőtt (32-34).

Bóka még próbálkozott, de nem talált kaput. A mieink kimentek egész pályás letámadásra, így Egyiptom bebiztosította a sikerét (32-35).

Nem a második félidőn múlt a végeredmény, hanem az elsőn. Azt kell majd kielemeznie a szakmai stábnak.

A nyitóképen Bánhidi Bence és Omar Jahia, az egyiptomiak exveszprémi kézilabdázója. Fotó: Reuters/Eloisa Lopez.

#Sport#kézilabda#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk