Sport

Az argentin–marokkói focimeccs megidézte a néhai Knézy Jenő olimpiai rémálmát

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 20:49

A legendás sportriporterrel a kosárlabdadöntő bánt el csúnyán.

Nem túlzás megjósolni, hogy még napokig fognak beszélni arról, hogy az olimpiai focitorna argentin–marokkói csoportmeccsén úgy tűnt, 2-2-es döntetlen a végeredmény, aztán szurkolói rendbontás miatt két óra kényszerpihenő után vált hivatalossá, hogy lesről született Argentína egyenlítése. Játszottak még három percet a csapatok, és végül 2-1 lett Marokkónak. Gondolnánk, hogy ehhez hasonló cirkusz még nem volt olimpián, pedig dehogynem.

És ennek az esetnek a néhai idősebb Knézy Jenő elszenvedője volt kommentátorként. 

Mindezt a Foglalkozásunk sportriporter című könyvben örökítette meg. Innentől ebből idézünk.

„Hogy a siker nem mindig rajtunk múlik, bizonyítsa egy történet a müncheni olimpiáról. Élőben közvetítjük a szovjet–amerikai kosárdöntőt.

A bomba az utolsó percben robban. Az egy ponttal vezető szovjetek egyik játékosa taktikai hibát követ el. Kockáztat, közvetlenül a befejezés előtt eldobja a labdát, nem talál, az amerikaiak támadnak. Collins tör előre a labdával. Az útjába vetődnek, személyi hiba, Collins falfehér, de mindkét büntetőt bedobja. 50:49 az amerikaiak javára.

Az óra szerint 1 másodperc van hátra, lefújják a mérkőzést. Nézők rohannak a pályára, a szovjetek leballagnak, az amerikaiak örömtáncot járnak. Pest szólít, éjjel fél kettő felé jár az idő.

Gyorsan elköszönök azzal, hogy mint eddig mindig, az amerikaiaké az olimpiai aranyérem. Még hallom, amint a kollégák zárják a műsort, vége a mai napnak. És akkor meghűl bennem a vér.

Jones úr, a FIBA főtitkára tűnik fel a képernyőn. Magyaráz, magyaráz, majd kiürítik a pályát, s az órát visszaállítják három másodperccel. (Utóbb kiderült, hogy a befejezés előtt, a személyi dobásnál, amikor Kondrasin edző időt kért, még három másodperc volt hátra, ám az időmérő izgalmában tovább futtatta az órát.)

A csapatok újra felállnak. Addigra én már a szék tetején állva üvöltök, kiabálok, keresem Pestet! Ám ott senki sem hall, hiszen mindenki aludni rohant.

Így csak én látom, a nézők már nem, hogy Paulaskas előrevágott labdáját Alszekszander Bjelov elcsípi, majd egy csel után kosárra dob. Méghozzá pontosan! 51:50, olimpiai bajnok a Szovjetunió!

Már rég vége az adásnak, még mindig a fülkében vagyok, és valami iszonyú csalódottságot érzek. 

Kedvenc sportágam olimpiai döntőjén rossz eredménnyel fejeztem be a közvetítést.

Hogy mi a tanulság az esetből? Azóta a mérkőzés befejezése után egy-két percig még közvetítek. Mit tudom én! Hátha nincs is vége!”

Fotó: Wikipedia

#Sport#foci#olimpia#botrány#marokkó#argentína

Címlapról ajánljuk