Sport

A 2024-es Eb alatt is működött a mémgyár – íme, a legjobbak

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 16:48

Az Európa-bajnokság egy hónapja alatt láthattunk szórakoztató és kevésbé izgalmas meccseket is, de szerencsére viccet bármelyikből lehet csinálni. A mémek a játékosokat sem kímélték, a célkeresztbe került Mbappé, Foden és Ádám Martin is.

Kylian Mbappé még a csoportmeccsek alatt orrtörést szenvedett, ezt követően pedig maszkban kellett játszania. Mikor ez kiderült, Mbappé az X-en kérte a követőket arra, hogy küldjenek maszkötleteket. Az egyik hozzászóló egy tini nindzsa teknőc álarcot javasolt. Ez azért volt humoros, mert a játékos még 2017-ben a csapattársaitól kapott viccből egy ilyen maszkot, amit fel is vett. A kommentelő pedig ezt a képet küldte el illusztrációként.


Népszerű lett az a kép is, ami tulajdonképp egy térkép és azt hivatott bemutatni, hogy kik szurkoltak az Eb-döntőben az angoloknak és kik a spanyoloknak. A mém alapján Anglia nem sok hívet szerzett a játékával, míg a végül győzelmet arató Spanyolország annál többet.


A döntő párosítása több mémet is szült. Egy poszt tanulsága szerint Skócia is a spanyolokat támogatta az angol válogatottal szemben. Ebben lehetett is valami, mert a döntő előtti napon a skót National a címlapján arra biztatta Spanyolországot, hogy győzzék le az angolokat. A National azóta emiatt már bocsánatot kért, de a mémek megmaradtak.


Ugyancsak a döntőhöz kapcsolódik az a mém, ami Dani Carvajal mozdulatának köszönhetően terjedt el. A spanyol védő Bukayo Sakát buktatta, aki elterült a földön. Carvajal a meccs hevében kifigurázta Saka esését és sírást imitált. Ez akár vissza is üthetett volna a spanyolra, de végül ténylegesen az angolok szomorkodhattak.


Az Anglia-Hollandia elődöntő után a hollandok csapatkapitánya, Virgil van Dijk csalódottan nyilatkozott, hiszen csapata többek között egy sokak szerint véleményes tizenegyes miatt kapott ki. Miközben van Dijk interjút adott, széles mosollyal megjelent mögötte az angolok kapusa, Jordan Pickford. Ez a kép nem valódi, de nagyon sokan elhitték, hogy Pickford bevállalta ezt a trollkodást.


A játékosok közül Phil Foden is megkapta a magáét. A Manchester City támadójától sokat vártak a szurkolók, ám a támadó egyetlen gólt sem szerzett és nem osztott ki gólpasszt sem az angolok hét Eb-meccsén. Így Foden megkapta az ilyen értelemben nem túl hízelgő 007-es becenevet.


Az egyik legnagyobb focis mémoldal egy magyar játékost is felfedezett magának. Miután Ádám Martin csereként pályára lépett Svájc ellen, az oldal úgy posztolt róla, hogy „ő a legkevésbé focistának kinéző focista”. A magyar csatárról később még számos mém született, egyesek favágóhoz, mások vikinghez hasonlították. Egy biztos, a posztoknak köszönhetően megnövekedett az Ádám Martin iránti érdeklődés. Az Eb előtt a játékosnak 29 ezer Instagram-követője volt, most 71 ezernél tart.


Anglia utoljára 1966-ban nyert labdarúgótornán, a ország nagyon régóta vár egy újabb győzelemre. Egy örök optimista szurkoló már több tetoválást is készíttetett a angol válogatott vágyott sikereiről. A hátára került a 2018-as és 2022-es vb, valamint a 2020-as Eb is, de mivel egyiket sem Anglia nyerte, az évszámokat laza eleganciával áthúzatta. Most is okosabb lett volna, ha vár a döntő másnapjáig, hiszen a 2024-es Eb-t is felvarratta, de az angol győzelem most is elmaradt.


Nyitókép: Football Funnys

#Sport#foci#foci-eb#mém

Címlapról ajánljuk