Sport

Nemrég még a karrierje is veszélyben volt, most meg megnyerte az Eb-t a spanyoloknak

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 11:19

Amíg az Európa-bajnokságon mindenki a spanyol fiatalokról, Williamsről és Yamalról beszélt, addig Oyarzabal csendben várta az ő pillanatát. Az Eb-fináléban csereként beállva a 86. percben ő döntötte el a meccset, amivel Spanyolország története során negyedszer lett Európa-bajnok. Ezzel egy olyan játékos lett a spanyolok hőse, aki majdnem egy teljes évet kihagyott sérülés miatt.

A 27 éves Oyarzabal a klubhűség mintaképe. 14 évesen csatlakozott a Real Sociedad utánpótláscsapatához, 17 évesen pedig a felnőttek között is bemutatkozott. A csatár azóta is a baszk csapat színeiben játszik.

Szerepelt a spanyol U18-as, U19-es, és az U21-es válogatottakban is. Már az utánpótlás válogatott évei alatt is együtt dolgozott a jelenlegi felnőtt szövetségi kapitánnyal, Luis de la Fuentével, aki később beválogatta a spanyolok 2024-es Eb-keretébe.

Kicsoda Mikel Oyarzabal, aki megnyerte a spanyoloknak az Eb-döntőt?
Oyarzabal és Álvaro Morata Fotó: Reuters

A válogatottal korábban játszott a 2021-es tokiói olimpián is, de a 2022-es év nem úgy alakult számára, ahogy szerette volna. Az év márciusában ugyanis az egyik edzésen térdszalagszakadást szenvedett, ami miatt műteni kellett, ezért 7 hónapot hagyott ki. Októberben visszatérhetett a csapathoz és úgy tűnt játszhat néhány mérkőzést mielőtt megtörténik a 2022-es vb-keret kihirdetése. De sajnos nem vehetett részt a 2022-es világbajnokságon sem, mert öt nappal azután, hogy edzésbe állt újra megsérült a műtött térde. 

Végül 9 hónapos kényszerpihenő után, decemberben térhetett vissza a Sociedadhoz az Ossasuna elleni mérkőzésre. 

A közönség állva tapsolta meg a felépült játékost.


Ilyen előzmények után verekedte be magát újra a válogatottba és az Eb-keretbe. Az Európa-bajnokságon a spanyolok minden meccsén csereként játszott. Az angolok elleni döntőben a 68. percben a csapatkapitányt Álvaro Moratát váltva érkezett a pályára. A 86. percben pedig minden bizonnyal élete eddigi legfontosabb gólját szerezte. Cucurella passzából talált be, 2-1-re alakítva az eredményt, ami végül Eb-győzelmet jelentett a spanyoloknak.

Nem tudom, hogy a karma, vagy a sors, vagy minek köszönhető, de gólt szereztem. Szerencsésnek érzem magam, hogy azok után amiken sérülésem miatt keresztül mentem, részese lehetek ennek a hatalmas örömnek. Hihetetlenül boldog vagyok

– nyilatkozta a lefújás után a 27 éves csatár.

Kicsoda Mikel Oyarzabal, aki megnyerte a spanyoloknak az Eb-döntőt?
Fotó: Reuters

„Tettem a dolgom és szerencse mellém állt. Most én voltam a nyerőember, de bármelyikünk lehetett volna az. Itt voltunk 45 napig, mindent beleadtunk, olyanok lettünk, mint egy család. Személy szerint ennyi nehézség után, már az is nagy dolog volt számomra, hogy a keret tagja lehettem. Az, hogy be is tudtam találni, csak hab a tortán" - mondta a mérkőzés után a csodacsere.

Mikel Oyarzabal neve most olyan legendás spanyol játékosok mellé került, mint Pereda, Marcelino, Fernando Torres, Jordi Alba, David Silva és Juan Mata, akik korábban szintén betaláltak egy egy győztes Eb-döntőben.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#eb-döntő#spanyolország#mikel oyarzabal

Címlapról ajánljuk