Sport

Ki nevet a végén: Spanyolország vagy Anglia?

rtl.hurtl.hu

2024. július 13. 14:58

Végjátékához érkezett a 2024-es Eb és már csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul: ki lesz az Európa-bajnok? Spanyolország negyedik, Anglia első címét szerezheti meg a vasárnap esti fináléban. De melyik válogatott az esélyesebb a végső győzelemre? A számok szerint a spanyolok.

Spanyolország az Eb-k történetének legsikeresebb nemzete lehet, amennyiben vasárnap este megnyeri a kontinensviadalt. 1964, 2008 és 2012 után negyedjére lehetnek Európa-bajnokok, ez még korábban senkinek sem sikerült.

Ezzel szemben az angolok eddig egyszer jutottak Eb-döntőbe, 2021-ben, ahol büntetőpárbajban kikaptak Olaszországtól. Most újra karnyújtásnyira vannak egy tornagyőzelemtől, ami legutóbb 1966-ban jött össze nekik, amikor megnyerték a világbajnokságot.

A Németországban megrendezett Európa-bajnokságon, a spanyolok a halálcsoportnak nevezett négyesbe kerültek, Horvátország, Olaszország és Albánia mellett. A spanyol csapat veretlenül abszolválta a három csoportmeccset. Az egyenes kieséses szakaszban első ellenfelüket, Georgiát 4-1-re, a negyeddöntőben Németországot 2-1-re győzték le. Az elődöntőben pedig Franciaországot múlták felül szintén 2-1-re.

Ki nevet a végén: Spanyolország vagy Anglia?
Fotó: Reuters


Az angolok is csoportelsőként végeztek, de gyenge támadójátékukra rengeteg kritikát kaptak. A csoportban egyedül Szerbát tudták megverni 1-0-ra, a dánokkal 1-1-es, a szlovénokkal 0-0-ás döntetlent játszottak. A legjobb 16 között, ha nincs Jude Bellingham 96. perces ollózós gólja, az angolok már csak a tv-ben nézhetnék az Eb-döntőt. De a sportban nincs ha, Bellingham, majd a hosszabbításban Harry Kane is betalált, így jöhetett a Svájc elleni negyeddöntő. A svájci válogatott szerzett vezetést, de az angolok egyenlítettek és végül tizenegyesekkel ők jutottak az elődöntőbe. A fináléért Hollandiát kellett legyőzni, ami Ollie Watkins 90. percben szerzett góljával sikerült is. Elnézve az eredményeket nem csoda, hogy Károly király arra a kérte a csapatot, hogy a döntőben majd ne centizzék ki ennyire.

Ki nevet a végén: Spanyolország vagy Anglia?
Fotó: Reuters

De mit mondanak a számok?

Az Opta szerint 40.5% esély van egy spanyol győzelemre a rendes játékidőn belül, míg az angol sikert 29%-ra becsülik. A FOX Sports hasonlóan látja a párharcot, ők is 40%-ot adnak a spanyolok Eb-címére. A CBS és a BBC pedig egyaránt 2-1-es végeredményt tippelt, ugyancsak Spanyolország győzelmével.

A spanyolok mellett szól, hogy az egész tornán ők szerezték a legtöbb gólt, tizenhármat, miközben csak hármat kaptak. A kapott gólok terén Anglia is jól áll, mindössze négyszer vették be a kapujukat az Eb-n. Igaz ők viszont jóval kevesebb gólt szereztek, mint a spanyolok, hétszer találtak be. Az angoloknál négy játékos szerezte a hét gólt, a spanyolok csapatából viszont kilenc különböző játékos tudott betalálni.

Ki nevet a végén: Spanyolország vagy Anglia?
Fotó: Reuters


Az angolok és a spanyolok harmadjára találkoznak majd Európa-bajnoki mérkőzésen a vasárnapi esti döntőben. 1980-ban a csoportkörben csaptak össze, ami 2-1-es angol sikerrel zárult. 1996-ban a mérkőztek meg találkoztak, ahol 0-0-ás döntetlen után, az angolok jutottak tovább tizenegyesekkel. Érdekesség, hogy ezen a meccsen Gareth Southgate, a jelenlegi angol szövetségi kapitány, játékosként volt a pályán.

Az Eb-történelem tehát Anglia oldalán áll, de a spanyolok most javíthatnak a statisztikájukon.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#döntő#spanyolország#anglia

Címlapról ajánljuk