Sport

Rodri: Mi lehetünk a legtöbb Eb-t nyert válogatott

rtl.hurtl.hu

2024. július 13. 12:23

A spanyol válogatott 28 éves védekező középpályása kulcsszerepet játszott abban, hogy Spanyolország 12 év után újra Eb-döntőt játszhat. Amennyiben nyernek ők lehetnek az első nemzet, amely négy alkalommal nyer Európa-bajnokságot. A Manchester City játékosa a Premier Leage-ből számos játékost jól ismert az ellenfél, angol válogatott soraiból. Rodri a spanyol sajtónak nyilatkozott a fináléról, a jövőről és a játékosokat érő elképesztő meccsterhelésről.

A spanyolok legutóbb 2012-ben emelhették magasba az Eb-trófeát, ami egy olyan aranygeneráció utolsó nagy győzelme volt, amely 6 év alatt két Európa-bajnokságot és vb-t is nyert. 2012 után sok-sok évbe telt a spanyoloknak, mire újra egy olyan csapatot tudtak építeni, amely nagy győzelmekre lehet képes.

Az idei Európa-bajnokságon a nagycsapatok közül a Luis de la Fuente vezette Spanyolország mutatta a leginkább támadószellemű focit, amivel sok hívet szereztek maguknak. A csoportkört kapott gól nélkül hozták le, az Eb-döntőig vezető úton pedig legyőzték a házigazda Németországot és a legutóbbi két vb-döntőt játszó Franciaországot. A spanyolok csapatkapitánya, Rodri az AS-nak nyilatkozott a válogatott teljesítményéről és a közelgő fináléról.

Rodri: Mi lehetünk a legtöbbszörös Eb-győztes válogatott
Fotó: Reuters

A spanyolok jó Eb-teljesítményének volt némi előszele, ugyanis 2023-ban ők nyerték a Nemzetek Ligáját, ahol Olaszországot győzték le a döntőben. Rodri szerint ez a siker fontos momentum volt az Európa-bajnokság szempontjából is: „Nekem és a csapatnak is nagy fegyvertény volt, mert ha nyersz, óhatatlanul kialakul benned egyfajta hit, hogy meg tudod ismételni. A labdarúgásban mindig az első diadalt a legnehezebb elérni. Ha megvan, sok minden egyszerűbbé válik, ami persze nem jelenti azt, hogy minden menne magától. Folytatnod kell a munkát alázattal, tudnod kell szenvedni és folyamatosan törekedni a fejlődésre. De meglesz az alap, amit nekünk a Nemzetek Ligája-siker jelentett, az Eb-re pedig már úgy érkeztem, hogy bíztam a helytállásunkban. Biztosra semmit sem lehet venni, a mérkőzéseket apróságok is eldönthetik, de a válogatott éretten játszik, óriási bennünk a győzni akarás.”

A játékost kérdezték arról is, hogy szerinte a mostani spanyol válogatott felér-e a 2008 és 2012 között óriási sikereket elérő aranygenerációhoz, de Rodri szerint nem érdemes összehasonlítani a két csapatot.

„Minden válogatott, minden generáció különbözik egymástól, a játékosok is változnak karrierjük során. Nem szükséges ugyanazt az utat bejárni, mint a korábbi győztes csapatoknak, de ki kell használni a különböző nemzedékek tehetségét. 

A spanyol labdarúgásnak a közelmúltban volt egy nagyon sikeres időszaka, és most itt az új generáció, amely saját örökséget szeretne hátrahagyni, amihez karnyújtásnyi közelségbe értünk. A labdarúgás történetének egyik legjobb generációját követve azért dolgozunk, hogy hasonlóan nagy eredményeket érjünk el


– nyilatkozta a 48-szoros válogatott játékos.

Rodri: Mi lehetünk a legtöbbszörös Eb-győztes válogatott
Fotó: Reuters


Rodri az idényben a Manchester City játékosaként idén több mint 60 mérkőzést játszott. A egyre fokozódó meccsterhelés kapcsán már több játékos kifejezte nemtetszését, amivel spanyol válogatott csapatkapitánya is egyetért. „Nem tudom, hány idényt lehet ilyen terhelés mellett kibírni, tavaly is csaknem hetven meccset játszottam, az azt megelőző idényben szintén. Természetesen mindent beleadok most is, ahogy a csapattársaim is, de óhatatlan, hogy ez a tempó fáradtsággal és hosszabban tartó regenerációval jár. Most huszonnyolc éves vagyok, nem látom, mi lesz velem harmincnégy évesen, de mit mondjunk az olyan srácokról, mint Lamine Yamal, aki tizenévesen máris ezt a terhelést kapja – neki hány év jut így a profi labdarúgásból?" – tette fel a költői kérdést a játékos.

A Premier League-ben légióskodó középpályás beszélt a közelgő Eb-döntőről is, ahol az angol válogatott lesz az ellenfél. „Jól ismerem a futballkultúrájukat, a válogatottjuk tele van óriási tehetséggel, olyan játékosokkal, akik egymaguk képesek eldönteni a meccseket. Keményen védekeznek, veszélyesen támadnak, jók az állított labdás szituációkban, szóval meg kell dolgozni a sikerért. Ugyanakkor nekünk is megvannak az eszközeink ahhoz, hogy megnehezítsük a dolgokat. Sohasem játszunk két mérkőzést ugyanúgy, a csapatunk egyik legfőbb erőssége, hogy kiválóan tud alkalmazkodni az ellenfelekhez" - fejtette ki Rodri, aki azt is elárulta, hogy szerinte az angolok közül Phil Fodenre kell majd a legjobban odafigyelniük a spanyol játékosoknak.

Rodri: Mi lehetünk a legtöbbszörös Eb-győztes válogatott
Fotó: Reuters


Az Eb-t követően a csapatok szeme előtt már a 2026-os világbajnokság lebeg majd. A spanyolok 28 éves középpályása szerint ők viszont még nem foglalkoznak a vb-vel. 

A világbajnokság még nagyon messze van, egyelőre maradjunk az Európa-bajnoki döntőnél, amelyen történelmet írhatunk, hiszen mi lehetünk a legtöbbszörös Eb-győztes válogatott. Még azt sem tudhatjuk, kik alkotják akkor a csapatot, miközben a labdarúgás elképesztően gyorsan változik. Kis lépésekkel haladjunk előre, ez a mi mentalitásunk.


– zárta gondolatmenetét Rodri.

A spanyol válogatott július 14-én este Angliával mérkőzik meg az Európa-bajnoki címért a berlini Olimpiai Stadionban. A spanyoloknak ez lehet a rekordot jelentő negyedik sikere, míg az angolok első Eb-trófeájukat szeretnék begyűjteni.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#döntő#spanyolország#rodri

Címlapról ajánljuk