Sport

Megszűnik a 105 éves Szombathelyi Haladás

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 9:45

A Szombathelyi Haladásnak már nincs igazolt labdarúgója és az NB III-as indulástól is visszaléptek.

Tulajdonképpen megszűnt a 105 éves Szombathelyi Haladás, miután szerdán a klub mögött álló cég, a Szombathelyi Haladás Kft. megtartotta tulajdonosi taggyűlését – írja a Sportal.

A Szombathelyi Haladás a Facebook-oldalán azt közölte, hogy a keddi volt az ügyvezető igazgató Szántó Erzsébet utolsó hivatali napja és mivel a taggyűlés nem választott helyette új ügyvezetőt, a cég hivatalos képviselő nélkül maradt.

„Lemondott a felügyelőbizottsági tagságáról a többségi tulajdonos Haladás Marketing Kft. képviselője, Homlok Tibor is és az önkormányzat delegáltja, Unger Richard. Az Illés Akadémia delegáltja már korábban lemondott. A taggyűlésen egyértelművé vált, hogy a Szombathelyi Haladás Kft-nek nincs már igazolt labdarúgója. Eldőlt az is, hogy a Szombathelyi Haladás Kft. visszavonja NB III.-as nevezését – amit ideális esetben – a Haladás VSE, vagy az Illés Akadémia kaphatna meg” – olvasható a posztban.

A Haladás az elmúlt másfél évben került nehéz helyzetbe, miután a Szombathelyi Haladás Kft többségi tulajdonosa, a Haladás Marketing Kft. is nehézségekkel kezdett küzdeni. Az utóbbi cég Homlok Zsolthoz köthető, akinek a zászlóshajó vállalkozása, a Homlok Építő Zrt. volt a főszponzora a csapatnak.

A 444.hu cikke szerint, miután Homlok elvált Mészáros Lőrinc lányától, kiesett a NER-pixisből. A Szabad Európa szerint az egyik cégét eltávolították egy vasútvillamosítási projektből, és más munkához sem jutott alvállalkozóként a piacon. A Haladásnak ezután megcsappantak a reklámbevételei, míg 2022-ben 465 millió forintot könyvelt el a csapat, 2023-ban ez már csupán 20 millió forint volt.

Az elmúlt egy évben már napi szintű problémái voltak a klubnak, halmozódtak a kifizetetlen számlák és a dolgozók fizetései is csúsztak. A csapat hiába harcolta ki a bentmaradást az NB II-ben, az MLSZ nem adta meg az induláshoz a licencet, mivel az ezt adó bizottság nem látta biztosítottnak a „vállalkozás folytatásának elvét” a reklámbevételek elmaradása miatt.

Kérdés, mi lesz a klub megszűnése után a Haladás stadionjával, amit 2017-ben adtak át és 15 milliárd forintért húztak fel. A klub hat éve kis híján belerokkant a sportkomplexum üzemeltetésébe, így átvette az állam, csak éppen már csapat nincs.

Nyitókép: MTI/Varga György

#Sport#szombathely#Haladás#foci#stadion#Homlok Zsolt#klub#megszűnés

Címlapról ajánljuk