Sport

Pár éve még a grundon focizott a spanyolok 16 éves hőse, Lamine Yamal

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 17:29

Néhány éve még vasútállomáson rugdosta a labdát, most vitathatatlanul a futball-Európa-bajnokság legnagyobb felfedezettje a 16 éves Lamine Yamal. A spanyol támadó sorra dönti rekordokat, az elődöntőben ő lett az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzője. Kora ellenére nem csak a spanyol válogatottban, az FC Barcelonában is húzóember. De ki ez a katalán kisvárosi srác, aki lázban tartja a futballvilágot, és aki tankönyveket is vitt magával az Eb-re?

Lamine Yamalt kis túlzással az isten is focistának teremtette. 2007. július 13-án Lamine Yamal Nasraoui Ebana néven látta meg a napvilágot Esplugues de Llobregat városában, Barcelona tartományban. Édesapja marokkói, édesanyja egyenlítői-guineai származású. Hét évesen csatlakozott az FC Barcelona híres akadémiájához, a La Masiához. De nem ekkor érintette meg először a Barca-varázslat.

2007-ben a 20 éves Lionel Messi egy kisbabával pózolt egy fotózáson egy jótékonysági célra készült naptárhoz. Akkor még két dolgot biztosan nem lehetett sejteni. Egyrészt azt, hogy Messi minden idők egyik legnagyobb játékosa lesz nyolc aranylabdával, négy Bajnokok Ligája-győzelemmel és egy világbajnoki címmel. Másrészt azt, hogy a kisbaba szűk 17 évvel később csodagyerekként robban be, és a Barcelona, valamint a spanyol válogatott egyik legjobbja lesz.

Ki tudja, mekkora valószínűsége volt ennek, de Messi Yamalt tartotta a kezében.


A szülők nem volt jómódúak, sőt még autójuk sem volt, így Yamal vonattal járt az edzőközpontba, és az úton folyamatosan a labdájával játszott. A család Rocafonda városrészben élt ekkoriban, amit a játékos későbbi nagy sikerei közepette sem felejtett el. Kitalált egy egyedi gólörömöt: amikor betalál, 304-es számot mutat a kezével, ugyanis ez Rocafonda irányítószáma.

Mindenki róla beszél, de mit lehet tudni a spanyol szupertiniről, Lamin Yamalról?
Fotó: FC Barcelona

A csodagyerek

A La Masián gyorsan kiemelkedett a többiek közül, rohamléptekkel menetelt felfelé a korosztályokban. A 2022/23-as évadban 14-15 évesen már az U19-esek között játszott. Ebben az idényben a Barcelona vezetőedzője, Xavi is felfigyelt rá, és kiválasztotta néhány utánpótlás korú játékossal együtt, hogy vegyen részt a felnőttcsapat edzésein. Sokoldalúságára is hamar fény derült, a ballábas futballista középcsatárként, támadó középpályásként és jobbszélsőként is tud játszani. 

Yamal annyira lenyűgöző teljesítményt nyújtott, hogy 2023 áprilisában, 15 évesen és 290 naposan a Real Betis ellen bemutatkozhatott a La Ligában, amivel ő lett a Barcelona történetének legfiatalabb élvonalbeli futballistája.

Érdekesség, hogy Yamal Magyarországon még az NB III-ban sem játszhatott volna 15 évesen, mert a hazai szabályozás nem engedi meg, hogy az első három osztályban 16 évnél fiatalabb labdarúgó szerepelhessen. Spanyolországban azonban ez nem jelentett gondot.

Mindenki róla beszél, de mit lehet tudni a spanyol szupertiniről, Lamin Yamalról?
Fotó: FC Barcelona

A 2023/24-es szezonban 37 mérkőzésen szerepelt a La Ligában – azaz mindössze egy meccset hagyott ki –, öt gólt szerzett, és nyolc gólpasszt adott. 2023. augusztus 20-án lépett pályára először kezdőként a csapat színeiben, 16 évesen és 38 naposan, amikor lecserélték, a cádizi stadion közönsége állva tapsolta meg a csodagyereket. Az idényben a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott, és a csapat összes találkozóján játszott. A BL történetének is ő a legfiatalabb kezdőjátékosa, a Porto ellen 16 évesen és 83 naposan játszott.

2023. október 2-án az FC Barcelona 2026 nyaráig hosszabbított Yammallal szerződést, kivásárlási díja 1 milliárd euró.

A spanyol válogatott színeiben is hamar bemutatkozhatott, 2022-ben játszott először az U15-ben. 2023 szeptemberében minden idők legfiatalabb spanyol játékosaként behívták a felnőtt csapatba. A Georgia elleni Eb-selejtezőn debütált, és gólt is szerzett, ami újabb két rekordot eredményezett számára: 16 évesen és 57 naposan a válogatott legfiatalabb játékosa és gólszerzője lett.

Mindenki róla beszél, de mit lehet tudni a spanyol szupertiniről, Lamin Yamalról?
Fotó: Reuters

Egyértelmű volt, hogy Luis de la Fuente szövetségi kapitány a németországi Európa-bajnokságra is behívja Yamalt a spanyol csapat keretébe. A támadó egy kivétellel a válogatott összes Eb-meccsén kezdő volt, a Franciaország elleni elődöntőben pedig megszerezte első Európa-bajnoki találatát, amivel az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzője lett.

Ennyi rekord és siker után szinte elfeledkeznénk róla, hogy hány éves, viszont Lamin Yamal szerencsére tisztában van vele, hogy ő még mindig csak 16. A játékos már az Eb előtt is üzent tanárainak, hogy ne aggódjanak, vitt magával leckét Németországba, és nem hanyagolja el a tanulást. Erről pedig a közösségi médiában bárki meg is győződhetett.


Szülinapjára Eb-győzelmet kér

A spanyol válogatott az elődöntőben, Yamal és Olmo góljaival megverte Franciaországot, és már csak egy meccs választja el az Európa-bajnoki címtől. A döntőt épp egy nappal Lamine Yamal 17. születésnapja után rendezik meg.

Szülinapi ajándékként csak azt kérem, hogy nyerjük meg az Eb-t


– mondta a játékos az elődöntő utáni sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy mit kíván a 17. születésnapjára.

Amennyiben Spanyolország győzedelmeskedik a július 14-i döntőben 17 évesen és 1 naposan Yamal lenne minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#spanyolország#lamine yamal#csodagyerek

Címlapról ajánljuk