Sport

Egy francia utánpótlás-válogatott állíthatja meg a franciákat az Eb-elődöntőben

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 8:53

Érdekes lesz Aymeric Laporte számára a kedd esti spanyol–francia Eb-elődöntő, hiszen spanyol címeres mezben lép pályára, miközben francia válogatott is lehetett volna.

Hat olyan labdarúgó (Dembélé, Rabiot, Coman, Pavard, Maignan és Aréola) is van a jelenlegi francia válogatottban, aki a korosztályos együttesekben együtt focizott Aymeric Laporte-tal. Aki, úgy tűnt, szépen beépül majd a francia felnőttválogatottba.

2016 szeptemberében Didier Deschamps meghívót is küldött neki. „Meghívtam, és játszani is fog. Tudom, hogy spanyol színekben is focizhatna” – mondta ekkor a két vb-selejtezőre készülő szakember. Aztán végül Laporte sohasem játszott felnőttszinten a francia nemzeti együttesben – hiába kapott összességében háromszor meghívót. Laporte azt nyilatkozta, hogy Deschamps nem reagált az üzeneteire, Deschamps válaszul azt mondta, ez nem igaz.

Ami biztos, a védő 2019-ben unta meg a dolgot, annak is köszönhetően, hogy az akkori spanyol szakvezető, Luis Enrique segítő kezet nyújtott számára. Így hát spanyol válogatott lett.

Egyébként nem most kerül szembe először a francia válogatottal: 2021-ben, a Nemzetek Ligája-döntőben ez már megtörtént.

A Marca megszólaltatott több francia újságírókollégát is Laporte-ügyben. A L’Équipe-nél dolgozó Damien Legorre például így értékelt:

„Mi, franciák kiváló belső védőként tartjuk őt számon, akinek helye volna a francia válogatottban. De nem volt elég türelmes. Deschamps többször behívta, de nem játszatta, ez pedig nem volt Laporte ínyére. Ezt éreztette is az edzői stábbal, így nem javultak az esélyei a csapatba kerülésre. Ráadásul ne felejtsük, nagyon jó belső védőink voltak az évek során. Varane, Kimpembe, Umtiti, Upamecano és még sorolhatnánk.”

Most viszont Aymeric Laporte a francia–spanyol Eb-elődöntőben bizonyíthatja: Deschamps is hibát követett el, amikor nem számolt vele.

Nyitókép: Harry Langer/DeFodi Images/DeFodi/Getty Images

#Sport#futball#labdarúgás#foci-eb#spanyolország#franciaország#aymeric laporte#didier deschamps

Címlapról ajánljuk