Sport

Hollandia hátrányból fordítva jutott elődöntőbe Törökország ellen

rtl.hurtl.hu

2024. július 6. 23:06

Nagyszerű második félidőt követően Hollandia 0-1-ről fordítva 2-1-re legyőzte Törökországot, és ezzel bejutott a foci-Eb elődöntőjébe.

Ha úgy vesszük, nagyon gyenge volt az első félidő, hiszen csak egy tökéletesen végigvitt akciót láthattunk (abból mondjuk gól született). Ugyanakkor az első 20 perc kifejezetten nagy tempót hozott. Ráadásul volt legalább öt olyan eset, amikor kevésen múlt, hogy nem láttunk egy jó lövést.

A 35. percben aztán az előző meccséhez hasonlóan egy fejesből szerzett gólt Törökország. Az eltiltott Demiral hiányában ezúttal Akaydin bólintott a kapuba Güler jobb oldali beadásából; ehhez kellett Verbruggen borzalmas kijövetele is (0-1).

A második félidőben már lényegesen több látnivalót jegyezhettünk fel. Az 54. percben a csereként beálló Weghorst elől mentettek a törökök, a játékvezető szöglet helyett tévesen kirúgást ítélt. Az 55. percben Güler lépett volna ki, Aké felrúgta, és mivel nem volt nyilvánvaló gólhelyzet (mellette futott egy védőtársa), megúszta sárga lappal. A szabadrúgást a sértett végezte el, és remek lövéssel a jobb kapufát találta el.

A másik oldalon Depay is próbálkozott (az 57. percben a kapus kezébe lőtt távolról, a 63.-ban pedig blokkba), aztán ismét egy török gólszerzési lehetőség érkezett. Yildiz átlövését csak kiütni tudta Verbruggen, Kaant mintha eltüntette volna a holland védő, de csak szögletet ítélt a játékvezető.

A hollandok ezt követően teljesen beszorították a törököket, és ennek előbb-utóbb meglett az eredménye. A 70. percben Weghorst lőtt kicsit éles szögből, úgy, hogy középen Gakpo és Dumfries hiába várta a labdát. Viszont az ebből következő szöglet már gólt hozott. Depay kapta vissza a labdát, jobbról remekül ívelt középre, De Vrij pedig 10 méterről a kapu bal oldalába fejelt (1-1).

Aztán a 76. percben már a hollandoknál volt az előny! Jobbról Dumfries centerezett, a túloldalon Gakpo érkezett, Müldürrel együtt, és mintha utóbbi lábáról ment volna be a labda, de Gakpo ünnepelte a gólt (2-1).

A 85. percben közel járt az egyenlítéshez Törökország. Előbb Verbruggen, majd Van de Ven mentett nagyot holland részről, utána pedig Aktürkoglu lövését blokkolta De Vrij. A hajrá is rendkívül eseménydús volt: a 88. percben Tosun fejelt fölé. A 89. percben Gakpo lépett ki ziccerben, de Günok meccsben tartotta Törökországot. A 90. percben Aktürkoglu fejelt mellé. A 92. percben Verbruggen védett óriásit Kilicsoy próbálkozásánál.

Újabb gól már nem született, így Hollandia lesz Anglia ellenfele a négy között.

Negyeddöntő:
Hollandia–Törökország 2-1 (0-1)
Berlin. Vezette: Turpin (francia)
Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (Van de Ven, 73.) – Schouten, Xavi Simons (Zirkzee, 87.), Reijnders (Veerman, 73.) – Bergwijn (Weghorst, a szünetben), Depay (Frimpong, 87.), Gakpo
Törökország: Günok – Müldür (Celik, 82.), Ayhan (Kilicsoy, 89.), Akaydin (Tosun, 82.), Bardakci, Kadioglu – Yilmaz, Özcan (Yokuslu, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Aktürkoglu, 77.) – Güler
gól: De Vrij (70.), Müldür (76., öngól), illetve Akaydin (35.)
sárga lap: Xavi Simons (30.), Aké (54.), Van Dijk (64.), Weghorst (96.), illetve Tosun (93.), Montella (török szövetségi kapitány, a kispadról)
kiállítva: Yildirim (96., a kispadról)

Nyitókép: Reuters/Thilo Schmuelgen

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#törökország#hollandia

Címlapról ajánljuk