Sport

Videó: Hömpölygő örömünnep fogadta a hazatérő georgiai válogatottat

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 13:28

Georgia válogatottja sok szempontból történelmet írt az Európa-bajnokságon. Az ország történetének első Eb-jén vettek részt, megszerezték a nemzet első, sőt első öt Eb-gólját, és hatalmas meglepetésre bejutottak a legjobb tizenhat közé.

Georgia volt az egyetlen újonc a 2024-es Európa-bajnokságon. A csapat az F-csoportba került, ahol első meccsén 3-1-re kikapott Törökországtól. Ezt követően szinte mindenki leírta a georgiai válogatottat, de ők megmutatták, milyen fából faragták őket. A következő találkozón ikszeltek a csehekkel, majd 2-0-ra legyőzték Portugáliát, akiknek még a “B” csapatukkal felállva is illett volna hozni a meccset. Így Georgia négy pontot gyűjtve történelme első Eb-jén a nyolcaddöntőben találta magát.

Örömünnep fogadta a hazatérő georgiai válogatottat
Fotó: Reuters


A nyolcaddöntőben az eddig lehengerlő teljesítményt nyújtó Spanyolország volt az ellenfél és, bár egy spanyol öngóllal Georgia került előnybe, a spanyolok erre négy góllal válaszoltak. A georgiai válogatott számára tehát a legjobb tizenhat között ért véget az Eb.

Georgia óriási csapatszellemről tett tanúbizonyságot, de van néhány játékos, akit érdemes külön is kiemelni. Ilyen a csapatkapitány és a válogatott legismertebb játékosa, Hvicsa Kvarachelia, aki igazi vezérként állt az élre. A klubszinten a Napoliban játszó Kvarachelia egy gólt szerzett a tornán, a legeredményesebb georgiai viszont Georgi Mikautadze volt, aki háromszor is betalált. Emellett jó megjegyezni a kapus, Giorgi Mamardasvili nevét is, aki óriási bravúrokkal járult hozzá a csapat sikereihez.


A georgiai csapatot kedd este óriási tömeg várta Tbiliszi főterén, ahol a játékosok igazi hősöknek érezhették magukat.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#nyolcaddöntő#georgia#ünneplés

Címlapról ajánljuk