Sport

12 éve ezen a napon írt történelmet Spanyolország az Eb-döntőben

rtl.hurtl.hu

2024. július 1. 16:06

2012. július 1-jén minden az Eb-döntőről szólt. A finálét a kijevi Olimpiai Stadionban rendezték, ahol a spanyolok szó szerint átgázoltak ellenfelükön, Olaszországon. Ezzel ők lettek az elsők az Európa-bajnokságok történetében, akik megvédték a címüket.

A 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon Spanyolország és Olaszország már a csoportkörben is találkozott, akkor 1-1-es döntetlent játszottak. Mindkét csapat bekerült a legjobb négybe, az elődöntőben a spanyolok a portugálokat, az olaszok a németeket búcsúztatták. Így a két válogatott a döntőben újra találkozott.

Spanyolország toronymagas esélyesként érkezett 12 éve a tornára. Arra a történelmi tettre készültek, hogy a 2008-as Európa-bajnokság és a 2010-es világbajnokság után, a 2012-es Eb-t is megnyerik. Ilyen sorozatot még senki sem produkált korábban, sőt az Európa-bajnoki címet sem védte meg előttük senki.

12 éve ezen a napon írt történelmet Spanyolország az Eb-döntőben
Fotó: UEFA


Vicente del Bosque az alábbi felállásban küldte pályára a válogatottat: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso, Xavi, Busquets - Silva, Fabregás, Iniesta. Már az összeállításból is látszik, hogy ilyen játékosfelhozatal ellen kevés csapatnak lett volna esélye. Nem mintha az olaszok gyenge csapattal álltak volna ki, hiszen olyan legendák voltak a kezdőben mint Buffon, Bonucci, Chiellini, De Rossi és Pirlo.

A finálét szinte az első félidőben eldöntötte a spanyol válogatott, amely már a 14. percben vezetést szerzett David Silva fejesgóljával. A 41. percben Jordi Alba kapott egy indítást, amelyet értékesített, így a félidőben 2-0-ra vezetett a címvédő. Az olaszok próbálkoztak letámadással, de nem tudták ziccerré formálni a lehetőségeiket.

12 éve ezen a napon írt történelmet Spanyolország az Eb-döntőben
Fotó: UEFA


A második félidő elejére már kihasználta az olasz csapat az akkoriban maximális, három cseréjét. A 60. percben a 3 perccel korábban beállt Thiago Motta megsérült és nem tudta folytatni. Mivel az olasz csapatnak nem volt több csere lehetősége, ezért a hátralévő időt emberhátrányban játszották le, gyakorlatilag sansz nélkül.

A hajrában pedig a spanyolok duplán megadták a kegyelemdöfést. A 84. percben Fernando Torres szerezte meg a harmadik spanyol gólt, ezzel ő az egyetlen játékos, aki két egymást követő Eb-fináléban betalált. Majd 5 perccel később Juan Manuel Mata is mattolta Gigi Buffont. A mérkőzést lehengerlő teljesítménnyel, 4-0-ra nyerte Spanyolország és megvédte címét.


2008 és 2012 között vitathatatlanul a spanyolok uralták a labdarúgás világát. Azóta azonban nem nyertek nagy tornát. Hogy idén megtörik-e a jég, az már Luis de la Fuentén és csapatán múlik.

Nyitókép: UEFA

#Sport#foci#foci-eb#2012#spanyolország#olaszország

Címlapról ajánljuk