Sport

Georgia megint vezetett, de végül Spanyolország hengerelt

rtl.hurtl.hu

2024. június 30. 23:21

Georgia hihetetlenül nagyot küzdött, Mamardasvili ismét csodálatosan védett, így egy rendkívül szórakoztató mérkőzés jött össze, amiből a spanyolok kerültek ki győztesen, és jutottak be ezáltal a negyeddöntőbe.

A spanyolok nagy elánnal kezdték a mérkőzést, próbálták teljesen beszorítani a labda nélkül öt védővel felálló georgiaiakat. Mamardasvilinek először az 5. percben kellett elvetődnie, Pedri pöckölésénél. Aztán a 10.-ben Carvajal rövidsarkos fejelésénél megint. 

Majdnem 90%-ban birtokolta a labdát Spanyolország, Georgia a saját térfeléről sem tudott kijönni. Egészen a 18. percig. Akkor Mikautadze vezette a labdát a felezővonallal párhuzamosan, majd zseniálisan elindította a jobb szélen felfutó Kakabadzét. A jobbhátvéd beadott, Kvarachelia érkezett középen, de nem jutott el hozzá a labda. Ehelyett Le Normand csípőjéről saját kapujába pattant –  öngól és 0-1!

A georgiaiak vérszemet kaptak (ettől még nem birtokolták többet a labdát), elképesztően szórakoztatóvá és lüktetővé vált a mérkőzés. A 22. percben Fabián Ruiz bal lábbal pattogós lövést eresztett meg, Mamardasvili leért rá. 

Georgia ritkán tudott kijönni a saját térfeléről, azok viszont döbbenetesen veszélyes ellentámadásokat hoztak. A 31. percben például Mikautadze az ellenfél 16-osán belülre jutott szólója végén, ott elterült, de nem kapott büntetőt. A lassítás megmutatta, hogy valóban: feldobta magát a csatár.

A 35. percben Cucurella még a 16-oson kívülről kínálta meg egy jó kis lövéssel Mamardasvilit, aki gyors vetődéssel oldalra ütötte a labdát. Három perccel később Williams tesztelte a kapust, aki megint eldőlt balra, és megint védeni tudott.

A 39. percben Rodri átlövése viszont már bevágódott a bal alsóba. Morata lesen állt, de ügyesen elugrott, így végül is nem zavarta a kilátásban a kapust, a gólt tehát megadták (1-1).

A második félidő elején Kvarachelia kis híján a saját térfeléről lőtt gólt Unai Simónnak, aztán viszont nagy nehezen sikerült legyőzni megint Mamardasvilit. Yamal szabadrúgásából még nem született gól, nem sokkal később viszont Yamal beadását Fabián Ruiz közelről befejelte (2-1).

Georgia megint emberfelettit alkotott, de Spanyolország győzni tudott
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A 63. percben Yamal gurított mellé nagy helyzetben. A 68.-ban ismét jött egy gyors georgiai ellentámadás, de Citaisvili éles szögből csúnyán mellélőtt. A 74. percben Yamal beadásából is öngól született, ám a spanyol csodatini lesen kapta a labdát, ezért maradt a 2-1.

Igaz, nem sokáig. A 75. percben Fabián Ruiz csodálatos labdával dobta játékba Nico Williamset, aki saját térfeléről indult, és meg sem állt a kapuig, ahol a léc alá varrta a labdát (3-1).

Immár tényleg csak egy Yamal-gól hibádzott. A 80. percben szólózott is egy nagyot, de belelőtte a kapusba a labdát. Két perccel később mellélőtt helyzetben, miközben passzolhatott is volna.

Ekkor már egyre szellősebbé vált a georgiai védelem, és a 83. percben Dani Olmo is betalált, ballal gyönyörűen tette a jobb alsóba a labdát (4-1).

A spanyolok több mint 30-szer próbálkoztak a gólszerzéssel, nem kérdés, hogy megérdemelték a győzelmet. 

Július 5-én Stuttgartban elképesztő mérkőzésre van kilátás, hiszen akkor a spanyol és a német válogatott csap össze az elődöntőbe jutásért.

Nyolcaddöntő:
Spanyolország–Georgia 4-1 (1-1)
Köln, vezette: Letexier (francia)
Spanyolország: Unai Simón – Carvajal (Merino, 81.), Le Normand, Laporte, Cucurella (Grimaldo, 66.) – Pedri (Olmo, 52.), Rodri, Fabián Ruiz (Jesús Navas, 81.) – Yamal, Morata (Oyarzábal, 67.), N. Williams
Georgia: Mamardasvili – Kakabadze, Gvelesziani (Kvekveszkiri, 79.), Kasia, Dvali, Locsosvili (Citaisvili, 63.) – Csakvetadze (Davitasvili, 63.), Kiteisvili (Altunasvili, 41.), Kocsorasvili – Mikautadze (Zivzivadze, 79.), Kvarachelia
gól: Rodri (39.), Fabián Ruiz (51.), N. Williams (75.), Olmo (83.), illetve Le Normand (18., öngól)
sárga lap: Morata (44.)

Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

#Sport#foci#foci-eb#spanyolország#georgia#mamardasvili

Címlapról ajánljuk