Sport

Legyen ön is világbajnok szövetségi kapitány! A segítő felfedi Deschamps titkait

rtl.hurtl.hu

2024. június 30. 12:44

Hosszú portrét írt a The Athletic Guy Stephanról, a francia válogatottat irányító, azzal vb-aranyat és -ezüstöt nyerő Didier Deschamps segítőjéről. Jöjjenek témakörökre bontva az érdekesebb kulisszatitkok!

Didier Deschamps X-Faktora

„Sokat kell beszélned a játékosokkal, akik különböző generációhoz tartoznak. És mindenkinek fontos, hogy hallathassa a hangját. Ez nagy erőssége Didier-nek. Borzasztóan jó a one on one-okban – sok időt és energiát fektet ebbe. Ma az edzői szakma szinte csak arról szól, hogy mennyire tudod jól menedzselni az embereidet, és mennyire tudod kihozni belőlük a legjobbjukat. Ebben egyébként fejlődött, most már sokkal közelebb van a játékosaihoz, mint korábban.”

Szövetségi kapitány és segítője kapcsolata

„Amikor edzőtábor van, sokkal több időt töltünk egymással, mint a feleségeinkkel. Ugyanúgy gondolkodunk a labdarúgásról, még ha vannak is apróbb eltérések. Az én feladatom része, hogy elmondjam, mit érzek, még akkor is, ha az nem egyezik azzal, amit szeret csinálni. Onnantól fogva, hogy meghozta a döntését, én már nem állok elő semmi olyannal, amit addig nem mondtam el. És senki sem fogja megtudni, milyen megbeszélések vezettek egy-egy fontos döntéséhez. A játékosok nem láthatnak egy icipici véleménykülönbséget sem Didier és köztem. Ez a csapategység szempontjából létfontosságú.

A legkisebb kiszivárgásnak sem szabad esélyt adni. Persze annyira erős a média, hogy néha dolgok átcsúsznak. És ez baj. Ez viszályt szíthat a csoporton belül. Az ilyet a lehető leggyorsabban orvosolni kell.

Guy Stephan egyik legfontosabb feladata

„Tudom, mi az edző elképzelése a következő meccsre. Én pedig próbálok beszélgetni itt, ott, amott a játékosokkal. Hogy van ő és a családja? Maga alatt van? Próbálok olyan témát találni, ami aztán olyan beszélgetést eredményez, ahol sikerül információhoz jutnom. Látom, hogy mosolyog-e vagy sem. Persze nem minden információt adok tovább, hiszen nagyon fontos, hogy meglegyen velem szemben egyfajta bizalom.”

Mi kell ahhoz, hogy valaki világbajnok szövetségi kapitánnyá váljon?

„Fel kell fedezned mindenki erősségét, összehozni a csapatot, kiemelkedő pszichológusnak és stratégának kell lenni, ezenkívül felelősséget kell vállalni a jó és a rossz eredményekért is.”

Nyitókép: Guy Stephan (balra) és Didier Deschamps. Fotó: Jean Catuffe/Getty Images

#Sport#labdarúgás#futball#foci-eb#franciaország#didier deschamps

Címlapról ajánljuk