Sport

Svájc simán kiejtette az Eb-címvédő olaszokat

rtl.hurtl.hu

2024. június 29. 20:15

Rögtön egy meglepetéssel, a címvédő Olaszország kiesésével kezdődtek a foci-Eb nyolcaddöntői, a meccs képe alapján azonban teljesen megérdemelt Svájc 2-0-s győzelme. A rendkívül összeszedetten futballozó svájciak uralták a játékot, míg az olaszoknak mindössze egy kaput eltaláló lövésre futotta.

A két csapat az előző Eb-n is találkozott, akkor a csoportkörben az olaszok simán győztek 3-0-ra, majd meg sem álltak az aranyéremig. Az olasz válogatott ezt a diadalt kívánta megismételni, míg a svájciakat épp a revans lehetősége hajtotta.

Az olaszok kezdőcsapatában Luciano Spalletti eszközölt kisebb változtatásokat az eddigiekhez képest: az olaszoknál visszakerült a kezdőbe Scamacca, kikerült viszont a horvátok elleni meccs hőse, Zaccagni, aki helyett El Shaarawy kapott bizalmat, pedig még egy percet sem töltött pályán az Eb-n. Calafiori sárga lapos eltiltása miatt pedig Mancini jutott lehetőséghez. Svájci oldalon ugyancsak a sárgák miatt Wildmer nem léphetett pályára, de Murat Yakin más helyen nem változtatott.

Az olasz válogatott egy rendkívül kellemes emlék helyszínre tért vissza, a berlini Olimpiai Stadionba, ahol 2006-ban megnyerték a világbajnokságot, de nosztalgia ide, vagy oda ezt a nyolcaddöntőt Svájc kezdte lendületesebben. Xhaka indított a bal oldalon, az ívelésbe Cristante piszkált bele, ami épp ettől lett veszélyes a kapura, de végül csak szöglet lett belőle. 

svájc olasz
Fotó: Reuters


A 8. percben Barellát kellett ápolni, aki a combját fájlalta egy ütközés soránt, a játékos lesántikált a kispadhoz, de néhány perc ápolás után visszatért a pályára. A 12. percben egy olasz akció bontakozott ki a jobb oldalon, a beadást azonban szögletre mentették a svájciak. Ezt a néhány momentumot leszámítva az első negyedórában sok futballt nem láthattunk, érezhető módon mindkét csapat inkább kivárásra játszott. 

A 19. percben szabadrúgáshoz jutottak az olaszok. a sorfal fölött átívelt labdára Di Lorenzo csapott le, viszont lesről indult. A 24. percben Embolo került ziccerbe az olasz kapu előtt, közelről lőhetett, de Donnarumma bravúrral hárított. A 25. percben aztán Chiesa villant, három védőt is kicselezett a tizenhatosra érve, de a lövésre már nem tudott erőt vinni.

svájc olasz
Fotó: Reuters


A svájciak felpörögtek a félidő végére, ami a 37. percben góllá is érett. Vargas dobta be középre a labdát, amit Freuler lőtt laposan a kapuba, Donnarumma tehetetlen volt. Svájc mindhárom csoportmeccsén betalált az első játékrészben, ezt a sorozatot pedig a legjobb 16 között is folytatták. De nem csak emiatt érezhették azt az olaszok, hogy változtatniuk kell, hiszen mindössze egy kapura lövésük volt az első félidőben, Svájcnak pedig tíz.

Az olaszok változtattak is a félidőben, El Sharawy helyére Zaccagni jött, de hiába a csere, Svájc kezdett álomszerűen. A második játékrész első percében Xhaka és Vargas háromszögelt a tizenhatos sarkánál, a labdát végül az utóbbi tekerte Donnarumma kapujába. Az olasz védők, akárcsak az első gólnál, statisztákkként nézték az eseményeket. 

svájc olasz
Fotó: Reuters


 Az 51. percben majdnem Schär okozott örömöt az olasz szurkolóknak, amikor felszabadítása veszélyesen közeledett saját kapuja felé, a labda azonban végül a kapufán csattant, így elmaradt a svájci öngól. Az olaszok igyekeztek letámadni, de az utolsó passzokba mindig hiba csúszott, így helyzet nem alakult ki. A 64. percben még egy csatárt pályára küldött Spalletti, Retegui érkezett.

A 66. percben Rieder tekerhetett kapura egy szabadrúgást, a labda azonban elsüvített a kapu mellett. A 72. percben Retegui vállalkozott lövésre a tizenhatoson kívülről, középről, de a labda épp Sommer kezében kötött ki. A 74. percben ismét egy olasz helyzetet láthattunk, a védők mögé beívelt labdáról Scamacca csak kicsivel maradt le, igaz a támadó valószínűleg lesen volt. Két perccel később kapáslövéssel próbálkozott Scamacca, ami azonban a svájci leláton végezte.

svájc olasz
Fotó: Reuters


A 82. percben Xhaka passzából Zuber iramadott meg, de lövése elsuhant a kapu előtt. A 85. percben Pellegrini próbálkozott távoli lövéssel, de az jócskán elkerülte a kaput, az olaszok így a meccs végén is csupán egy kaput eltalált lövést tudtak felmutatni. Két perccel később Stergiou kezére pattant a labda a svájci kapu előtt, de a lengyel játékvezetőnél ez nem ért tizenegyest. A hajrában az olaszok jobbára ívelésekkel próbálkoztak, de ahogy az egész mérkőzésen, a végén sem volt semmi fantázia a támadójátékukban, így teljesen megérdemelt a sváciak győzelme.

A svájci válogatott a 2021-es Európa-bajnokságon a világbajnok Franciaországot búcsúztatta az egyenes kieséses szakaszban, idén pedig az Eb-címvédő Olaszország legyőzésével ismét gyűjtenek egy nagy skalpot. A folytatásban Svájc az Anglia-Szlovénia mérkőzés győztesével találkozik majd.

Nyolcaddöntő:
Berlin, vezette: Szymon Marciniak (lengyel)
Svájc – Olaszország: 2–0 (1–0)
Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Aebischer (Steffen, 92.), Freuler, Xhaka, Rieder (Stergiou, 72.) – Vargas (Zuber, 72.), Embolo (Duah, 77.), Ndoye (Dan, 77.)
Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (Cambiaso, 75.) – Cristante (Pellegrini, 75.), Fagioli, Barella (Retegui, 64.) – Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (Zaccagni, 46.)
gól: Freuler (37.), Vargas (46.)
sárga lap: Barella (35.), El Shaarawy (45.), Mancini (57.)

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#nyolcaddöntő#olaszország#svájc#ma

Címlapról ajánljuk