Sport

Két perc alatt megpecsételődött a dánok sorsa, Németország jutott a nyolc közé

rtl.hurtl.hu

2024. június 29. 23:41

Dánia korábban csak egyszer tudta legyőzni Németországot Európa-bajnoki mérkőzésen, az 1992-es döntőben. Ahogy akkor szenzációt jelentett a dán siker, ezúttal is az lett volna. Most azonban nem jött a dán varázslat, a németek folytathatják az Eb-t.

Mindkét szövetségi kapitány változtatott a korábbi mérkőzésekhez képest: az eltiltott Jonathan Tah-t helyettesítő Nico Schlotterbeck mellett David Raum és Leroy Sané is bekerült a német válogatott kezdőjébe, a dánoknál pedig az eddig nem sok szóhoz jutó Thomas Delaney verekedte be magát a csapatba. 

A 4. percben máris felrobbant a dortmundi stadion, ugyanis Kroos bal oldali szöglete után Schlotterbeck fejelt a dán kapuba. Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert szabálytalanság történt a tizenhatoson belül, így a találatot érvénytelenítették. Pár perccel később Kimich is közel került a gólszerzéshez, a védő egy távoli lövéssel kínálta meg Schmeichelt, aki bravúrral tolta ki a léc alól a labdát.

német dán
Fotó: Reuters


Németország jobban kezdte a mérkőzést, amit Musiala, Rüdiger és Havertz lövése is nyomatékosított. Az első dán helyzetecske a 21. percben adódott, amikor Andersen hosszú indítása után Christian Eriksen vette le szépen a labdát, majd 16 méterről rászúrta, de Rüdiger blokkolt. A 31. percben Eriksen végezhetett szabadrúgást az tizenhatos vonalától, de a sorfalba bombázott. 

Ezután az időjárás lett a főszereplő, a 35. percben a szakadó eső már intenzív villámlással is társult, így gyors mérlegelés után Michael Oliver félbeszakította a mérkőzést, a játékosok levonultak a pályáról.

német dán
Fotó: Reuters


Az esőszünet nagyjából 25 percig tartott, majd rövid bemelegítés után folytatódhatott a mérkőzés. A németek nem sokat finomkodtak az újrakezdést követően, a 37. percben Havertz fejelt Raum beadásából, Schemeichelnek szerencséje volt, hogy a labda középre ment. 

A 42. percben a dánok is veszélyeztettek. Höjlund lőhetett követlen közelről, de a szög nem volt túl kedvező, így a labda az oldalhálóban akadt el. A 45. percben még forróbb pillanatokat élt át a német védelem: Delaney tört kapura, majd a kapu elé érkező Höjlundhoz passzolt, a német védők verve voltak, de Neuer hibátlanul jött ki a kapujából, így kimaradt a félidő legnagyobb helyzete. Gól nélküli döntetlennel vonultak ismét pihenőre a csapatok.

A 48. percben egy szabadrúgást követően Andersen talált be a német kapuba, a VAR azonban les miatt elvette a gólt. Andersen ezután két perc leforgása alatt a mennyből a pokolba került: az 50. percben egy német beadás a dán játékos kezén pattant meg, ami újabb videózás után büntetőt eredményezett. A tizenegyest Havertz végezte el, és bár Schmeichel érezte az irányt, nem tudott hárítani. Óriási pech volt ez a dánoknak és hatalmas szerencse a németeknek, akik pár perc alatt megúsztak, majd szereztek egy gólt.

német dán
Fotó: Reuters


Az 59. percben ismét Havertz hozta magát ziccerbe, a támadó egy óriási szóló után lőhetett, de a labda elgurult a kapu előtt. A 66. percben Höjlund előtt is adódott egy hatalmas lehetőség, a dán azonban Neuer kezébe lőtt a tizenegyes pont környékéről. 

A 68. percben aztán ismét a németek villantak: Schlotterbeck hosszú indítására a saját térfeléről érkező Musiala csapott le, aki egyedül vitte végig az akciót és megszerezte a németek második gólját. 

A dánok igyekeztek felvenni a kesztyűt, Kasper Hjulmand szövetségi kapitány bő 10 percen belül mind az öt cseréjét kihasználta. Dánia most is szimpatikusan küzdött, de a két kapott gól után már nem tudtak felállni. A csodacsere Füllkrug most is hozta a formáját, a 91. percben betalált, de a VAR les miatt ezt a gólt is elvette, így maradt a 2-0.

Két perc alatt megpecsételődött a dánok sorsa - Németország jutott a legjobb 8 közé
Fotó: Reuters


Sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha Andersen lába 3 milliméterrel rövidebb és nem veszik el les miatt a dánok gólját. Ami biztos: a németek jutottak a legjobb nyolc közé, a házigazdák ellenfele a negyeddöntőben a Spanyolország–Georgia párharc győztese lesz. 

Nyolcaddöntő:
Németország – Dánia 2-0 (0-0)
Dortmund, Vezeti: Michael Oliver (angol)
Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (Henrichs, 80.) – Andrich (Can, 64.), Kroos – Sané, Gündogan (Füllkrug, 64.), Musiala (Wirtz, 80.) – Havertz
Dánia: Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen ( Bruun Larsen, 81.) – Bah (Damsgaard, 81.), Delaney (Nörgaard, 70.), Höjbjerg, Maehle – Skov Olsen (Poulsen, 70.), Höjlund (Wind, 81.), Eriksen
gól: Havertz (54.), Musiala (68.)
sárga lap: Bah (57.)

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#nyolcaddöntő#németország#dánia

Címlapról ajánljuk