Sport

Szombaton rajtol a világ legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de France

rtl.hurtl.hu

2024. június 28. 12:30

Amíg futball szerelmesei az Európa-bajnokságra figyelnek, addig a bringarajongók számára június 29-én elkezdődik az év legizgalmasabb három hete.

Egy év várakozás után szombaton végre elrajtol az év második háromhetese, a 111. Tour de France. A francia körverseny története során először rendezik Olaszországban a Nagy Rajtot, a 176 fős mezőny Firenzéből vág neki a 21 szakaszból álló grand tournak. A 205 kilométer hosszú, 7 kategorizált emelkedőt tartalmazó nyitószakasz Riminiben ér véget, majd a Tour mezőnye további két napot tölt Olaszországban. A második szakasz Cesenaticóban kezdődik és Bolognában zárul, a harmadik 229 kilométeres etap pedig Torinóban ér véget.

Szombaton elrajtol a világ legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de France
Fotó: Reuters


A királyszakasz ezúttal a második héten lesz, a 15. etapon négy kategorizált emelkedő megmászása után jön a 15,8 kilométer hosszú, átlagosan 8 százalékos Plateau de Beille, ahol 5000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni a bringásoknak. Nem kérdés, hogy idén ez lesz a legembertpróbálóbb szakasz.

Az ikonikus sárga trikóra, vagyis az összetettben vezető versenyzőnek járó trikóra többen is esélyesek lehetnek, de a legnagyobb favorit egyértelműen a májusi Giro d’Italián a mezőnyt leiskolázó Tadej Pogačar. A szlovén bringás olyan tettre készül, amire 1998 óta nem volt példa. Utoljára ugyanis a legendás Marco Pantani volt képes arra, hogy egy szezonban megnyerje a Girót, majd a Tourt is.

Szombaton elrajtol a világ legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de France
Tadej Pogačar és Jonas Vingegaard  Fotó: Reuters


Pogačar legnagyobb ellenfele elméletben az előző két TdF nyertese, a dán Jonas Vingegaard lenne, azonban a címvédő áprilisban súlyos sérülést szenvedett a Baszk körversenyen, ami alaposan felborította felkészülését a Tourra. Vingegaard tehát úgy érkezik a háromhetesre, hogy április óta nem versenyzett, de annak ellenére, hogy nem tudni milyen formában van, leírni semmiképp sem lehet a kétszeres győztest. Tripláznia egyébként utoljára Chris Froomnak sikerült 2017-ben.

Vingagaard korábbi csapattársa, Primož Roglič 8 év után kifejezetten azért hagyta ott a Visma együttesét, hogy sárga trikóért versenyezhessen. Habár az ő felkészülését is sérülések árnyékolták be, biztos, hogy mindent kiad majd magából a cél érdekében. Akárcsak a Tour-újonc Remco Evenepoel, akit korábban inkább egynapos versenyzőnek tartottak, de most készen áll bizonyítani, hogy egy háromhetes grand touron is képes maradandót alkotni.

Szombaton elrajtol a világ legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de France
Mark Cavendish Fotó: BBC


A sprinterek terén mindenképp érdemes lesz odafigyelni a tavaly négy szakaszgyőzelemig jutó Jasper Philipsenre, aki idén is ott lesz a mezőnyben. Ahogy újra rajthoz áll a 39 éves Mark Cavendish is, aki eredetileg a 2023-as Touron fejezte volna be pályafutását. Cavendish célja az volt, hogy megszerezze a rekordot jelentő 35. szakaszgyőzelmét a Tour de France-on, a brit versenyző azonban az egyik tavalyi szakaszon olyan szerencsétlenül esett el, hogy eltört a kulcscsontja és fel kellett adnia a versenyt. Ezért Cavendish úgy döntött elhalasztja a visszavonulást, és idén újra megpróbálja a rekorddöntést.

Érdekesség, hogy az idei Tour de France a szokásoktól eltérően, az olimpiára való tekintettel nem a Champs-Elysées-n zárul, hanem Nizzában, mégpedig egy egyéni időfutammal, 1989 óta nem volt példa.

Nyitókép: Reuters

#Sport#kerékpár#országúti kerékpár#tour de france#tadej pogacar#jonas vingegaard

Címlapról ajánljuk